UBICE REKA I SLAVINE SUŠE: Uprkos moratorijumu na eksploataciju rečnih nanosa, mašine na obalama i dalje rade

I. D. S.

20. 11. 2021. u 08:38

PRE četiri godine proglašen je moratorijum na eksploataciju rečnih nanosa, ali mašine na obalama reka nisu prestajale da rade.

УБИЦЕ РЕКА И СЛАВИНЕ СУШЕ: Упркос мораторијуму на експлоатацију речних наноса, машине на обалама и даље раде

Uništavanje reka, Foto demokratska-cg

Zbog nekontrolisane ilegalne otimačine šljunka iz reka postoji opasnost da nekoliko primorskih gradova ostane bez snabdevanja vodom za piće.

Slučajem nelegalne eksploatacije šljunka bavio se Međuresorski tim koji je formirala Vlada, a na čijem je čelu državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Rade Milošević. U timu su i predstavnici Uprave policije, Ministarstva poljoprivrede i Uprave za inspekcijske poslove. U akciji je kontrolisano 15 lokacija, a utvrđeno je da desetak firmi šljunak vadi nelegalno. Zbog sumnji u umešanost u te nelegalne poslove, u prethodna tri dana uhapšeno je osam osoba, među kojima i vlasnik preduzeća "Cijevna komerc" Danilo Petrović, direktor firme "Pe-Mar" Predrag Maraš, kao i Jovica Klikovac i Milivoje Mugoša.

I ova akcija nadležnih pokazala je koliko je divlja eksploatacija ozbiljno devastirala korito Morače.

- Sada kada je utvrđeno da se šljunak nezakonito eksploatisao i da su izvukli ne znam koliko tona nezakonito, potrebno je da vrate državi ono što su joj oduzeli. Ako je država počela da pokazuje svoju snagu kroz ovu akciju, onda mora da pokaže snagu i na ovom drugom polju, da ono što su oduzeli od države, da joj se vrati - poručila je Ines Mrdović iz NVO Akcija za specijalnu pravdu.

Iz Direktorata za vode kažu da se u kratkom vremenskom periodu smanjila izdašnost izvorišta Bolje sestre za skoro dve trećine, kao posledica eksploatacija šljunka sa Morače. Zbog mogućih teških posledica Direktorat je započeo studiju u koju su uključeni međunarodni eksperti koji bi do marta 2022. trebalo da daju smernice za zaštitu prirodnih resursa.

Krivičnim zakonikom propisane su novčane, ali i kazne zatvora od tri meseca do pet godina za onog ko se bez registracije ili odobrenja, te protivno uslovima pod kojima je ono dato, bavi privrednom ili drugom delatnošću. Nije poznato da je ijedan divlji šljunkar dosad kaženjen zatvorom.

GRAĐEVINSKA MAFIJA

NAPOKON su i Uprava policije i Ministarstvo ekologije shvatili ozbiljnost problema nelegalnih aktivnosti na Morači koje ugrožava vodoizvoršte Bolje sestre, te građanima primorja preti suvim slavinama. Ozbiljno ugrožavanje ekologije, ali i izražene sumnje u postojanje građevinske mafije u Crnoj Gori bi morali biti prioritet ministra Ratka Mitrovića - poručila je poslanica SNP-a Danijela Đurović (na slici).

Foto SNP

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri