"SVETAC" PRIPADA SAMO CRNOJ GORI: Paštrovići pokrenuli inicijativu da Sveti Stefan opet bude u vlasništvu države

M. SEKULOVIĆ

17. 11. 2021. u 08:38

GRAD hotel Sveti Stefan kojeg su stari Paštrovići sagradili u 15. veku treba u potpunosti vratiti u vlasništvo države. Želimo da "svetac" ponovo bude biser crnogorskog turizma, da mu se vrati sjaj koji je nekada imao, a koji su zakupci Petros Statis i Veng Sei Pua, odnosno stvarni vlasnici Milo Đukanović i prijatelji uništili.

СВЕТАЦ ПРИПАДА САМО ЦРНОЈ ГОРИ: Паштровићи покренули иницијативу да Свети Стефан опет буде у власништву државе

Foto M. Sekulović

Ovu inicijativu je predsednik MZ Sveti Stefan Vladislav Mitrović u društvu sugrađana odneo u Vladu Crne Gore. Kako "Novosti" saznaju, Vlada razmatra mogućnost vraćanja pod okrilje države kulturnog dobra Crne Gore, koje je prvi put pod pravnu zaštitu, kao spomenik kulture, stavljeno 1949. godine.

- Mislimo da nije teško doći do većinskog paketa akcija. Kompanija "Budvanska rivijera" ima oko 42 odsto akcija, tako da je potrebno samo malo volje. Nećemo više dozvoliti zaključavanje plaža koje meštanima i gostima nisu bile dostupne 14 godina! Treba li da trpimo 42 godine, na koliko je zaključen ugovor o zakupu i gledamo Mila Đukanovića sa porodicom, kako se sami, uz ogromno obezbeđenje sunčaju na čuvenoj maloj Kraljičinoj plaži - pita se Mitrović.

Oslobađanje plaža, Foto Arhiva

On tvrdi da se zakupci arhitektonski unakazili Sveti Stefan, zbog čega su pre nekoliko meseci meštani podržani čelnicima Opštine Budva porušili ogradu na mestima gradnje i uništavanja "sveca".

- Na najlepšim mestima su metalne tende, izlivena je betonska kocka za navodni heliodrom usred maslinjaka! Nekakve metalne kutije su prislonjene uz bedeme, zakupac je uništio šetališnu stazu od Svetog Stefana do Pržna, koja je trebalo da vodi do Budve.

Divlje Gradi se na svakom koraku / Miločer, Foto Inicijativa

 

Oni su uništili i kanalizacionu mrežu, pa smo je sanirali tek uz pomoć Opštine Budva.

Koliko su mislili o "svecu", vidi se i po tome što su dozvolili da se fekalije izlivaju po plaži! Zamislite kakav je zločin počinjen nad ovim prelepim parčetom Mediterana gradnjom dve zgrade sa stanovima za tržište - nabraja Mitrović, nepočinstva investitora.

ČUVENI GOSTI

GOSTI Svetog Stefana su bili Tito sa suprugom Jovankom, filmska diva Sofija Loren sa suprugom Karlom Pontijem, Klaudija Šifer, smučar Ingemar Stenmark, predsednik Vlade Rusije Jevgenij Primakov, ruski kosmonauti Leonov i Valentina Terješkova, glumac Džeremi Ajrons, Vlade Divac... - nabraja Mitrović i naglašava da Paštrovići nisu divljaci, kako ih je nazvao predsednik države Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!