NADZOR PEDOFILA I POSLE ZATVORA: Izmene krivičnog zakona trebalo bi da donesu strože kazne za seksualne delinkvente

I. D. S.

09. 11. 2021. u 08:38

NOVI krivični zakon koji za pedofile i silovatelje predviđa kaznu zatvora i do 40 godina još je u skupštinskoj proceduri, a u međuvremenu, predloženo je i nekoliko amandmana kojima se zahteva formiranje registra pedofila, obavezne mere nadzora koje bi važile za njih nakon odsluženja kazni, ali i nemogućnost ublažavanja izrečenih kazni.

НАДЗОР ПЕДОФИЛА И ПОСЛЕ ЗАТВОРА: Измене кривичног закона требало би да донесу строже казне за сексуалне делинквенте

Foto shutterstock

Ženski klub poslanika razmatrao je još nekoliko rigoroznih mera za seksualne nasilnike, kao što su hemijska kastracija i čipovanje.

Poslanici su prihvatili nekoliko predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika koje je dostavilo udruženje "Roditelji", čime će ovaj akt biti unapređen u delu koji se tiče zaštite dece od pedofila, saopšteno je nakon sednice kolegijuma Ženskog kluba.

Zatraženo je da se u izmene uvrsti i nemogućnost ublažavanja izrečenih kazni u slučaju dela u kojima su žrtve maloletnici.

U okviru predloženih izmena Krivičnog zakonika, koje su u skupštinskoj proceduri, već je predviđeno korigovanje kaznene politike. Kako je ranije najavljeno, za počinioce krivičnih dela protiv polnih sloboda na štetu maloletnika biće propisane strože kazne zatvora i do 40 godina.

Poslanice su raspravljale o više načina za zaustavljanje seksualnog nasilja nad decom, a među njima su i čipovanje i registri pedofila koji će biti dostupni prilikom zapošljavanja, kako takve osobe ne bi bile na poslovima koji zahtevaju rad s decom. Žene su se složile oko jednog - da prema seksualnim prestupnicima ne treba imati milosti.

Za poslanicu Pokreta za promjene Branku Bošnjak, hemijska kastracija jedna je od metoda koja bi, uz precizno utvrđenu proceduru kako se i u kojim slučajevima primenjuje, dala rezultate u borbi protiv seksualnog nasilja.

Draginja Vuksanović Stanković otišla je malo dalje, pa je poručila da bi prestupniku lično presudila.

- Pošto ja imam žensko dete, ne daj bože da se to mom detetu desi, ne bi mi bio potreban ni sud, ni policija, ni tužilac, ni hemijska kastracija. To bih ja svojim rukama završila, ne bi mi trebao niko - poručila je poslanica SDP-a.

Za poslanicu GP URA Boženu Jelušić neshvatljivo je da još ne postoji registar pedofila, dok su mnogi, iz različitih razloga, u sistemu ukucani kao nepoželjne osobe, pa im se onemogućava prelezak granice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)