DA STAROST BUDE LAKŠA: Bar dobio Centar za negu najstarijih sugrađana

B. DABIĆ

05. 11. 2021. u 18:06

U BARU je danas otvoren Centar za negu koji će pružati inovativne usluge podrške za starije u zajednici i njihovim neformalnim negovateljima- osobama koje brinu o najstarijima.

ДА СТАРОСТ БУДЕ ЛАКША: Бар добио Центар за негу најстаријих суграђана

Foto: B. Dabić

Centar se zasniva na integrisanim uslugama zdravstvene i socijalne zaštite, glavna je spona između korisnika Centra za socijalni rad i zdravstvenih usluga prevashodno Doma zdravlja gde se pruža primarna zdravstvena zaštita. U Centru su zaposlene četri osobe sa Biroa rada, socijalna radnica, medicinska sestra i dve gerentodomaćice, a angažovano je i 20 volontera.

- Centar je namenjen starijima od 65 godina koji su sami i o kojima nema ko da brine, ili su u porodici koja nema sposobnosti da brine o starijoj osobi, osobama sa invaliditetom, kao i negovateljima, volonterima... U Centar će se „slivati“ sve informacije sa terena, a dalje socijalni radnik i medicinska sestra kontaktirati Dom zdravlja i Centar za socijalni rad, kako bi se što brže i kvalitetnije pružile usluge našim korisnicima. Nama je cilj da oni kroz usluge Centra i multisektorske usluge što duže vremena provode u svojoj prirodnoj sredini, žive dostojanstveno i kvalitetno - kazala je sekretarka Crvenog krsta Bar Zorica Crnčević dodajući da će Centar raditi svakog radnog dana od 7-15 časova.

Projekat su podržali Evropska unija i Austrijska agencija za razvoj, sprovodi ga austrijski Crveni krst u partnerstvu sa Crvenim krstom Crne Gore (Crveni krst Bar) i Ministarstvom zdravlja. Ovakav Centar je dobio i Crveni krst Bijelo Polje.

Projekat traje 24 meseca, a u Crvenom krstu se nadaju da će i nakon dve godine iznaći načine da nastave sa radom Centra da bude trajan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni