DOSIJEI I DALJE OSTAJU TAJNA: Nebojša Medojević o predlogu da Crna Gora otvori spise državne bezbednosti

V. KADIĆ

29. 10. 2021. u 07:26

SPOLjNOPOLITIČKI komitet Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu u kome se navodi da države regiona, pa i Crna Gora, treba što pre da otvore dosijee tajnih službi, i prvenstveno rade na razbijanju kriminalnih organizacija umesto da se fokusiraju na individualne slučajeve.

ДОСИЈЕИ И ДАЉЕ ОСТАЈУ ТАЈНА: Небојша Медојевић о предлогу да Црна Гора отвори списе државне безбедности

Foto DF

Otvaranje tajnih dokumenata iz komunističkog doba, onih iz devedesetih, kao i posle majskog referenduma 2006. godine za obnovu državne nezavisnosti Crne Gore pa do danas bio je jedan od prioriteta Demokratskog fronta. Mnogi političari, tajkuni, intelektualci, pisci, glumci, analitičari, novinari i NVO aktivisti kriju se između debelih korica Ozne, Udbe i ANB. Uprkos višegodišnjim obećanjima režima Mila Đukanovića, uprkos međunarodnom pritisku, većina dosijea u Crnoj Gori su ostali tajna, uglavnom iz političkih razloga, iako su druge balkanske države davno počele da otvaraju svoje prašnjave arhive.

Nebojša Medojević, jedan od lidera DF i nekadašnji član Odbora za odbranu i bezbednost, pozdravio je apel Brisela, dodajući da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja se nije bavila ovom temom.

- Ključno pitanje je gde se nalaze svi ti materijali. Postoje dve vrste dosijea - oni stari, do devedesetih, koji su vođeni u komunističkom periodu. Oni su i najinteresantniji jer su vođeni protiv političkih režimskih neprijatelja - kaže Medojević za "Novosti". - Početkom devedesetih tajna služba Crne Gore u sadejstvu sa službom bivše Jugoslavije osnovala je političke partije. U to vreme lider Narodne stranke Novak Kilibarda je priznao javno da je njegovu partiju formirao Boško Bojović, tadašnji funkcioner državne bezbednosti - kaže Medojević.

TEŠKO VREME

ZA mene je najkatastrofalniji bio period od 2006. naovamo, tada su se formirala dva kriminalno-švercerska klana. Tada ANB postaje deo logistike internacionalne mafije međunarodnih kriminalnih grupa. Tu se prave novi tajni dosijei, pa koliko čujem, imamo da je upravo ovih dana Luka Bulatović stradao zbog komunikacije sa nekom stranom službom - tvrdi Medojević.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju