JOVAN VUČUROVIĆ: Zakon o oduzimanju imovine ne sme da služi u svrhu jeftine političke propagande

V.K.

28. 10. 2021. u 16:43

DONOŠENjE Zakona o oduzimanju imovine trebalo je da bude rezultat dogovora između svih činilaca parlamentarne većine, a isti ne sme da služi u svrhu jeftine političke propagande, smatra poslanik DF-a Jovan Vučurović.

ЈОВАН ВУЧУРОВИЋ: Закон о одузимању имовине не сме да служи у сврху јефтине политичке пропаганде

Foto: V. K.

On je za BORBU saopštio da će DF pažljivo analizirati Nacrt zakona, kako bi utvrdili da li isti ima cilj da zaštiti neke bogataše. U tom slučaju, DF će amandmanski delovati kako bi odgovarali svi oni koji su prethodnih 30 godina stekli ogromno bogatstvo pljačkajući građane Crne Gore.

- Očigledno je postojala namera da se politički promoviše lider jedne stranke, a ovo su zakoni koji zahtijevaju ozbiljan pristup i jedinstvo svih činilaca parlamentarne većine, kao i da vlada i skupština funkcionišu u punom kapacitetu, što sada nije slučaj. Zakoni su tu da o njima zajedno razgovaramo, da razmenjujemo mišljenja i uvažimo sugestije, a ne da se njima maše pred građanima u svrhu jeftine propagande. Pažljivo ćemo analizirati tekst, da vidimo da li on želi neke bogataše da zaštiti, i svakako ga nadograditi da budu obuhvaćeni svi oni koji su ovih 30 godina stekli enormno lično bogatstvo na pljački građana. Posebno je bitno da se ovaj zakon ne primenjuje selektivno, da ne bude povlašćenih, i da se njime obuhvate svi oni koji su proteklih decenija uništavali i pljačkali ovu državu, od vrha bivšeg režima i njihovih partnera do raznih medijskih tajkuna - kazao je Vučurović.

On je podsetio da se DF od osnivanja zalaže za donošenje Zakona o poreklu imovine, koji bi, prema njegovom mišljenju, trebao da prođe javnu raspravu. Kako ističe, borba protiv kriminala i korupcije zavisi od političke stabilnosti, snažne vlade i dogovora parlamentarne većine, a nikako od hirova pojedinaca željnih slave i promocije.

Poslanik DF-a je istakao da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pokušava ovim zakonom da zamaskira činjenicu da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj krizi iz koje može izaći jedino dogovorom svih konstituenata parlamentarne većine.

- DF niko ne može ucenjivati, to je valjda jasno svima na političkoj sceni, pa i Dritanu Abazoviću, koji se ovDe nameće, ispred vlade, kao predlagač ovoga zakona. I ne vidim kako bi nas neko mogao ucenjivati ovim zakonom za čije se donošenje, mi iz DF, zalažemo od formiranja našeg saveza. Zbog toga ocenjujemo da on treba da prođe javnu raspravu, da se građani upoznaju sa njim i daju svoje sugestije, a posebno je važno da on bude rezultat dogovora unutar parlamentarne većine, jer bi, u suprotnom, moglo da se pomisli da on služi za nečije samoreklamerstvo. Borba protiv kriminala i korupcije zavisi od političke stabilnosti, snažne vlade i dogovora parlamentarne većine, a nikako od hirova pojedinaca željnih slave i promocije. Međutim, mi nemamo snažnu vladu, imamo probleme sa fukcionisanjem Skupštine, i to stanje je neodrživo i neophodan je dogovor kako bi se ono prevazišlo. Abazović je svakako imao želju i da ovakvim zakonom zamaskira te činjenice i da odbrani postojeće stanje i zauzete pozicije, a to nije dobro, već je potreban dogovor o svim najvažnijim pitanjima pa i oko ovih zakona- kazao je Vučurović.

Zašto Abazović nije ranije predložio Zakon?

Vučurović je ocenio da je Zakon o poreklu imovine trebalo predložiti mnogo ranije, te da je indikativno što ga je potpredsednik Vlade predložio u trenutku kada se pregovara o rekonstrukciji Vlade i uoči lokalnih izbora na nekoliko crnogorskih opština.

- Ovde se postavlja i pitanje kako to da Abazović, koji je i jedini političar u ovoj vladi, ovaj zakon nije predložio u januaru, februaru, martu, itd. Ovako bi se moglo pomisliti da se predlažu zakoni i zloupotrebljava funkcija potpredsednika Vlade za neke lokalne izbore, na Cetinju naprimer. Lider URE treba da se osvrne oko sebe i ukapira da iza njega stoje tri poslanika, i da shodno tome sagleda ozbiljnost situacije i neophodnost dogovora sa drugima iz parlamentarne većine. U suprotnom, sve će ostati na nivou one jučerašnje konferencije, koja je ličila na performans i neozbiljnu političku promociju za koju je kao motiv uzeta jedna od najvažnijih tema u Crnoj Gori. Ne znam zašto mi je to sada palo na pamet, ali setih se crtanog filma u kome jedan lik govori drugome: "Odrasti mali veseljače".

Takođe, DF, njegovi lideri, funkcioneri, glasači, godinama su na meti Đukanovićevog režima i mafije, a u toj borbi mnogo puta se desilo da izostane podrška naših kolega koji su se pravili "mrtvi". Mi nemamo taj običaj, već smo se i mafiji i bivšem režimu suprotstavljali hrabro i odlučno, bez foliranja i reklamiranja. Uostalom, nema borbe protiv organizovanog kriminala bez DF-a- zaključio je Vučurović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: POBEDA VERE: Bezumlje i nasilje nije sprečilo ustoličenje mitropolita Joanikija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)