URA I DPS ZAJEDNO PROTIV CRKVE: Da li je glasanje u Ustavnom odboru Skupštine Crne Gore najava nove koalicije

M. SEKULOVIĆ

15. 10. 2021. u 00:15

STVARA li se nova koalicija u Crnoj Gori, pitanje je koje je aktuelno duže od mesec dana, nakon odbijanja Građanskog pokreta URA da sa partijama iz koalicije Za budućnost Crne Gore, čiji je temelj DF, ali i Demokratama, učestvuje u rekonstrukciji "ekspertske" i "nepolitičke" Vlade, a koje je dobilo na aktuelnosti nakon sednice Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore održane u četvrtak.

УРА И ДПС ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЦРКВЕ: Да ли је гласање у Уставном одбору Скупштине Црне Горе најава нове коалиције

Foto: Skupština CG

Naime, poslanici URA, DPS i Liberalne partije ponovo su glasali protiv interesa Srba i SPC, odlučivši da se ne odbaci predlog URA, odnosno koalicije „Crno na bijelo“, da se poslanici u Skupštini izjasne o odredbi člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti, uprkos protivljenju Vlade, DF-a i Demokrata!

Poslanici koalicije „Crno na bijelo“ podneli su 4. marta Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti jer, kako su tada saopštili, „nemaju problem da se zakonsko rešenje za koje su glasali u parlamentu ispita na najvišem institucionalnom nivou, posebno imajući u vidu da je taj Zakon izazvao brojne polemike u javnosti“.

U članu 12 tog Zakona, za čije usvajanje su glasali poslanici koalicije „Crno na bijelo“,  navodi se da „U slučajevima premeštanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima verska zajednica, primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara“.

Protiv inicijative Abazovićeve koalicije bila je i Vlada Crne Gore koja ju je, u svom mišljenju dostavljenom Ustavnom sudu, ocenila neosnovanom, jer se odredbom člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti ne narušava nijedno od Ustavom utvrđenih načela.

Poslanici koalicije „Crno na bijelo“ sa DPS-om, SDP-om, SD-om i LP-om na zajedničkom zadatku bili su i letos prilikom smene ministra pravde Vladimira Leposavića i donošenja Zakona o genocidu u Srebrenici...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati