RATNI VETERANI RAZOČARANI: Vlada Crne Gore da se ogradi od skandaloznih izjava ministra spoljnih poslova

V. K.

04. 10. 2021. u 20:20

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. godine Crne Gore poziva Vladu Crne Gore da se ogradi od skandaloznih izjava ministra spoljnih poslova Crne Gore Đorđija Radulovića.

РАТНИ ВЕТЕРАНИ РАЗОЧАРАНИ: Влада Црне Горе да се огради од скандалозних изјава министра спољних послова

Foto Vlada Crne Gore

On je prilikom polaganja venaca na ulazu u bivši ratni vojni zatvor u Morinju zajedno sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova Radomanom Grlićem, gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, načelnikom opštine Konavle Božom Lasićem,  predstavnicima Hrvatske koji se bave Hrvatima izvan Republike Hrvatske i predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća iz Crne Gore.

- Naime, polaganje venaca na mestu gde niko nije ubijen, i izjave koje su usledile na štetu su ugleda Crne Gore i istine o slučaju Morinj koji je okončan pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, a bivši zatvorenici materijalno obeštećeni, pri čemu im je crnogorsko tužilaštvo i sudstvo bilo žestoko naklonjeno u odnosu na optužene pripadnike JNA i interese Crne Gore.  Pozivajući se na duh nove Crne Gore, ministar Radulović se zapravo ponio u duhu vanjske politike prethodne vlasti na čelu sa Demokratskom partijom socijalista koja je bezuslovno prihvatila hrvatsko viđenje ratnih dešavanja iz devedesetih i ignorisanje žrtava ratnih zločina hrvatske paravojske nad pripadnicima JNA iz Crne Gore. .Zato su na ovom manipulatorskom političkom skupu pranja hrvatskih zločina u oružanoj secesiji devedesetih i prebacivanja krivice u tuđe dvorište, svi na isti način govorili o „strahotama“ Morinja pri čemu ni jednom rečju nisu pomenuti hrvatski ratni logori i zločini u njima poput splitske „Lore“, kao ni druga zločinačka stratišta u Hrvatskoj i BiH u kojima su pripadnici hrvatskih oružanih formacija zverski mučili i klali crnogorske državljane - zarobljene pripadnike JNA, poput onih dvadeset dvojice  iz  nikšićko – šavničke i barske grupe.

U pravljenju „dobrosusedstva“ Crne Gore i Hrvatske na jednostranom pristupu ratnoj prošlosti, zataškavanju hrvatskih ratnih zločina i diskriminaciji crnogorskih žrtava,  nažalost, posebno se istakao ministar Radulović za koga su crnogorske žrtve „sve druge“, „zločin stvar pojedinca“, a Morinj mesto gđe je pre 30 godina „utihnuo duh crnogorskog junaštva, a još više čojstva“, a na koje je on sada spreman da klekne poput  Vilija Branta „pred tamnim ponorom nemačke istorije“. 

Ovakav ponor Radulovićeve diplomatije  gradonačelnik Dubrovnika Franković je okvalifikovao kao snažni odjek reči pomirenja. Inače, kako su to preneli hrvatski mediji, Morinj je, po izjavama članova hrvatske delegacije bio zloglasno mučilište hrvatskih državljana iz Konavla i Dubrovnika koje su početkom devedesetih zarobili rezervisti JNA, „ali i svim Hrvatima iz Boke koji su tamo bili zatočeni zbog neslaganja s velikosrpskom ideologijom“. 

Pozivamo ministra Radulovića, i odgovorno lice Hrvatskog nacionalnog veća u Crnoj Gori da se javno oglase povodom navedene tvrdnje o zatočenju Hrvata iz Boke u Morinju, kad se već nisu oglasili o skorašnjem svojatanju Boke iz Hrvatske i, poput pripadnika bivše vlasti, nikada nisu našli za shodno da se na postojećim spomenicima i grobovima poklone senima sugrađana - poginulih pripadnika JNA, ističe se u saopštenju koje je potpisao direktor udruženja Radan Nikolić.

BONUS VIDEO: Milo i Čanak haos na Cetinju organizovali uz čivas i pivo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije