TRAŽE SMENU POTPREDSEDNICE SO BAR: Klub demokrata reagovao na vređanje patrijarha Porfirija

B.Dabić

28. 09. 2021. u 17:57

KLUB odbornika Demokrata Bar uputio je danas inicijativu predsednici Skupštine Opštine Bar mr Mileni Božović, kojom se predlaže usvajanje Odluke o ukidanju date saglasnosti na Odluku predsednika Opštine Bar o imenovanju potpredsednice Tanje Spičanović zbog, kako se obrazlaže, „javnog ispoljavanja očigledne mržnje i netrpeljivosti i to u gradu koji je sinonim za nacionalni i verski sklad“.

ТРАЖЕ СМЕНУ ПОТПРЕДСЕДНИЦЕ СО БАР: Клуб демократа реаговао на вређање патријарха Порфирија

FOTO: B.Dabić

U dokumentu koji potpisuje predsednik Kluba odbornika Demokrata Bar Momčilo Leković, podseća se da je 5. septembra Tanja Spičanović u komentaru sa svog Fejsbuk profila na tekst sa izjavom patrijarha Porfirija ostavila komentar sadržine „Mrš!“, čime je, kako ističu iz Demokrata, „ispoljila mržnju prema velikom delu verujućih građana Bara, što je za njenu javnu funkciju koju obavlja nedostojno i skandalozno“.

- Podsećamo i da član 7 Ustava Crne Gore propisuje da je „zabranjeno izazivanje ili podsticanje mržnje i netrpeljivosti po bilo kom osnovu - navodi se u dokumentu.

Iz Demokrata kažu i da smatraju da u postupanju Spičanović ima i elemenata krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje iz člana 370 Krivičnog zakonika Crne Gore.

- Ovo nije prvi put da potpredsednica svih građana Bara javno ispolji očiglednu mržnju i netrpeljivost, i to u gradu koji je sinonim za verski i nacionalni sklad. Ona je u više navrata u ovoj i prošloj godini javno iznosila stavove koji nisu dostojni jednog potpredsednika Opštine, niti čoveka koji poštuje sve vere i nacije, a svi ti stavovi izazivali su uznemirenje kompletne javnosti, odnosno osudu građana Bara - navode iz Demokrata, podsećajući i da su svi izrečeni stavovi u suprotnosti sa članom 5 Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave u kojem piše da "tokom svog mandata, ni u obavljanju funkcije, ni u privatnom životu, funkcioner lokalne samouoprave neće se ponašati na način koji bi degradirao ugled funkcije koju obavlja" navode iz Demokrata.

Zato, zaključuje se u dokumentu, „zahtevamo da Skupština preispita davanje saglasnosti na Odluku o izboru Tanje Spičanović na mesto potpredsednika Opštine Bar, odnosno da istu ukine i time pokaže da pravi otklon i da ne podržava ovakvo kontinuirano ponašanje".

Predsednik Kluba odbornika Demokrata Bar Momčilo Leković poručio je da „kao odgovorni ljudi koji baštine vrednosti na kojima se grad Bar uzdigao i uzdiže kao grad u kojem nema podela, mržnje i netrpeljivosti među prijateljima, komšijama, kumovima i sugrađanima, pa bilo koje vere ili nacije bili, smatraju da „Bar ne može predstavljati osoba koja konstantno radi suprotno i u produženom trajanju kao javna funkcionerka raspiruje mržnju i netrpeljivost među sugrađanima“.

- Kako Predsednik Opštine Bar nije doneo Odluku o razrešenju potpredsednice Opštine Bar, Skupština opštine Bar iz razloga gore nabrojanih mora doneti Odluku o ukidanju Odluke o davanju saglasnosti na Odluku predsednika Opštine o imenovanju potpredsednice opštine, čime pravi otklon od ovakve politike odnosno pokazuje da ne podržava stavove koji izazivaju uznemirenje javnosti i vređaju građane Bara - poručuje Leković. 

BONUS VIDEO - JEZIVI SNIMAK NESREĆE U ZEMUNU: Autobus nekontrolisano naleteo u park, deca povređena-vozač pobegao

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju