ŠVERCERI CIGARETA NE HAJU ZA ZABRANE: Uprkos odluci Vlade o skladištenju duvana, u Luci Bar nezakonite radnje

B. DABIĆ

23. 09. 2021. u 08:38

VLADA Crne Gore je 22. jula zabranila skladištenje duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone "Luka Bar", uprkos tome "trgovci duvanom" nastavili su da rade.

ШВЕРЦЕРИ ЦИГАРЕТА НЕ ХАЈУ ЗА ЗАБРАНЕ: Упркос одлуци Владе о складиштењу дувана, у Луци Бар незаконите радње

KRIJUMČARENjE Radnici obezbeđenja "Luke Bar" prijavili krađu, Foto PR Luka Bar

Zbog krađe i krijumčarenja cigareta iz skladišta u Luci Bar policija je pre dva dana uhapsila tri osobe kojima je sudija za istrage odredio pritvor do 30 dana. Iza rešetaka su dvojica špeditera Nenad Franović (51) iz Bara i Jovo Anđelković (38) sa Kosova koji ima prebivališe u Baru, kao i skladištar Đorđe Vučetić (28) iz Bara. Iz Uprave policije je juče potvrđeno da su sva trojica sprovedeni u UIKS u Spužu.

Nezakonitim radnjama prouzrokovana je šteta od skoro 1,7 miliona evra. Tokom pregleda skladišta 2 "Luke Bar" ustanovljeno je da nedostaje 1.841 paket i 152 boksa cigareta različitih brendova, koje su u oktobru 2020. po nalogu Specijalnog državanog tužilšatva privremeno oduzete od jedne firme iz Podgorice. Policija osnovano sumnja da su njih trojica u poslednjih pola godine u više navrata otuđivali cigarete u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Vučetić je lišen slobode jer je osumnjičen za tešku krađu i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok se Franović i Anđelković terete za krijumčarenje.

- Nakon što je policiji 16. septembra, obezbeđenje AD "Luke Bar" prijavilo da su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu "Zenšped group", kojim je upravljao špediter N. F. (51) iz Bara i špediter J. A. (38) iz Kosova sa prebivalištem u Baru, a koji su prevozili veću količinu cigareta, policija je obavila vanredni pregled skladišta 2 "Luke Bar" u sklopu slobodne carinske zone i utvrdila da nedostaje navedena količina cigareta - navodi se u saopštenju Uprave policije.

Preduzimajući dalje policijske aktivnosti identifikovani su odgovorni za ova dela.

Foto Arhiva

- Đ. V. je, sumnja se, koristeći svoj položaj skladištara, ulazio u navedeno skladište i iznosio cigarete dok su N. F. i J. A. otuđenu robu, koristeći službeno vozilo špediterske firme, izvozili iz "Luke Bar" i transportovali na parking prostoru gde su je predavali zasada nepoznatoj osobi za novčanu nadoknadu. Osumnjičeni su na ovaj način pričinili štetu budžetu Crne Gore u iznosu od oko 1.692.174 evra, a po osnovu neplaćenih pripadajućih dažbina - saopštili su iz Uprave policije.

Po naredbi sudije Osnovnog suda u Baru, policija je obavila pretres stanova osumnjičenih i tom prilikom je kod Đ. V. pronađeno 25 komada municije u ilegalnom posedu.

- Takođe, policiju je juče obavestio radnik obezbeđenja AD "Luke Bar" da je u jednoj prostoriji skladišta 2 pronađeno 38 paketa cigareta za koje se pretpostavlja da potiču iz ovog skladišta. Daljim radnjama policije je utvrđeno da su te cigarete otuđene iz magacina gde su bile uskladištene pre pretresa - zaključuje se u saopštenju uprave policije.

Karavani čekaju pokret?

JEDAN od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić navodi da su skladišta u Luci Bar prepuna cigareta. On očekuje od nadležnih struktura da obaveste javnost o količinama cigareta koje se nalaze u barskoj luci.

- Uskladištena roba, očigledno, ne putuje na neko novo tržište, već čeka konkretnu "akciju". Nije neka posebna tajna da ovih dana kreću švercerski karavani. Pozivam carinsku službu i policiju da osujete najnovije dogovore švercera jer bez njihove saradnje i asistencije ništa od tog kriminalnog plana ne može biti realizovano - poručio je Mandić na "Tviteru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni