POTRAŽUJU 57 MILIONA EVRA: Koncesionari tužili državu zbog jednostranog raskida ugovora

Z. Z.

21. 09. 2021. u 07:15

ZVANIČNO Vlada je obustavila gradnju malih hidroelektrana na crnogorskim rekama. Zbog te odluke država bi mogla da plati 56,9 miliona evra samo po osnovu tri od ukupno šest pokrenutih sudskih postupaka.

ПОТРАЖУЈУ 57 МИЛИОНА ЕВРА: Концесионари тужили државу због једностраног раскида уговора

ukidanje Jedna od malih hidroelektrana na planinskoj reci, Foto Borba.me

To je saopšteno iz Ministarstva za kapitalne investicije, ali i da je Vlada jednostrano raskinula ugovore o koncesijama na vodotocima Đurička, ali i Murinska reka, Komarača, Bistrica, Bukovica, Reževićka, ali i Ljevaška rijeka, te Raštak.

- Konkretno, na vodotoku Raštak bila je predviđena izgradnja dve male hidroelektrane, a Vlada je osim tog, sporazumno raskinula i koncesioni ugovor na vodotoku Vranještica.

Trenutno se prati relizacija 29 ugovora i dve dozvole za rekonstrukciju mini hidroelektrana - objasnili su iz resora na čijem je čelu Mladen Bojanić.

Priča o ukidanju koncesionih ugovora aktuelizovana je još u vreme kada je na čelu Vlade bio Duško Marković. On je 2019. godine zadužio tadašnje Ministarstvo ekonomije da započnu pregovore o raskidu ugovora sa šest koncesionara i da informišu izvršnu vlast o toku pregovora. Nakon toga šest koncesionara pokrenulo je tužbu protiv države.

ODOBRENA GRADNjA MHE NA ĆEHOTINI

MINISTARSTVO ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izuzelo je iz zabrane gradnje malu hidroelektranu na akumulaciji u pljevaljskom selu Otilovići. Potrebno je da Ministarstvo kapitalnih investicija da saglasnost na koncesiju za korišćenje viška vode iz akumulacije u Otilovićima. Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin očekuje da će tender raspisati do kraja godine, a da bi radovi mogli početi na proleće 2022. M. D.

Foto EPCG

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!