OPET MU SE PRIVIĐA "VELIKA SRBIJA": Nova provokacija Mila Đukanovića

V. K.

17. 09. 2021. u 20:06

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović kazao je da već godinu dana nema nikakvu komunikaciju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je ona nemoguća, ističući da je otvoreno neprijateljstvo Srbije prema Crnoj Gori.

ОПЕТ МУ СЕ ПРИВИЂА ВЕЛИКА СРБИЈА: Нова провокација Мила Ђукановића

Foto: Printscreen

On je rekao za RTL da ideolozi velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove ideju koja je doživela slom 90-ih godina, te da je napadnuta Crna Gora. Optužio je državni vrh Srbije, sa Aleksandrom Vučićem na čelu, da stoji iza te ideje.

-Reč je o pokušaju da se obnove stare retrogradne politike izgradnjom velikih država na Zapadnom Balkanu. Lansirana je ili obnovljena ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina. Cilj je napraviti prekompoziciju Zapadnog Balkana i napraviti velike, etnički i verski homogene države, sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovoj delu Evrope nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom i evro-atlantskom prostoru- smatra on i dodaje:

- To je 90-ih godina doživelo slom, sada verovatno podstaknuto geopolitičkim promenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Napadnuta je Crna Gora jer, kao što znamo, nema velike Srbije bez podrazumevajuće Crne Gore u njenom sastavu.

Ideja velike Srbije je, ističe, stara jako dugo, dodajući da se Crna Gora posmatra kao kompenzacija za izgubljeno Kosovo.

- Mi je vežemo za vreme Garašaninovih Načertanija iz 1844. Ta ideja se svako malo obnavlja i uvek je Crna Gora poželjan plen velike Srbije. Sada kada su se te ideje pokazale iluzijama u odnosu na Hrvatsku, Bosnu, iako se pokušava održati živom ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji - nakon što je Srbija izgubila Kosovo, čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazan deo da bi se uopšte ideja velike Srbije održavala u životu - kazao je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti