POREZNICIMA ODUZETI "KLJUČ": Advokati traže da se inspekciji uskrati pravo zatvaranja kancelarija

Z. Z.

07. 09. 2021. u 07:21

ADVOKATSKA komora ove nedelje dostaviće Ministarstvu finansija i socijalnog staranja dopis u kojem će tražiti formiranje radne grupe za pregovore o izmeni Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu roba i usluga.

ПОРЕЗНИЦИМА ОДУЗЕТИ КЉУЧ: Адвокати траже да се инспекцији ускрати право затварања канцеларија

Foto Advokatska komora

Još krajem jula, kada su advokati i zvanično prekinuli obustavu rada, dogovoreno je da se početkom avgusta krene u formiranje radne grupe. Iz Advokatske komore tvrde da su dostavili resornom ministarstvu spisak advokata koji će biti njihovi zastupnici u pregovorima.

- Međutim, iz vladinog resora još nema nikakvog odgovora, pa ćemo ove sedmice poslati urgenciju da se što pre formira radna grupa. Rokovi su limitirani i mi rešenje prihvatljivo za obe strane moramo naći do kraja godine - poručio je Zdravko Begović, predsednik Advokatske komore.

Foto arhiva Novosti

Zdravko Begović

Prema protokolu radna grupa u izmene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji krenula bi od polaznih osnova na koje su sugerisali advokati, a to je da poreski inspektori ne mogu zatvoriti kancelariju u slučaju nepravilnosti, da mogu kontrolisati samo finansije, ali bez pristupa spisima predmeta. Advokati insistiraju da kao i do sada sudovi donose rešenja za službene odbrane na osnovu njihovih troškovnika, te da se pojedinačne radnje fakturišu na osnovu punomoćja. Na tim fakturama, naglašava predsednik Advokatske komore, ne bi trebalo da stoje podaci koji bi mogli narušiti poverljivi odnos između advokata i klijenata.

OBUSTAVA

TOTALNA obustava rada advokata trajala je od 24. maja do 30. jula. Odlukom Advokatske komore bio im je zabranjen odlazak u sudove, tužilaštva i ostale pravosudne institucije. To je izazvalo odlaganje više hiljada ročišta, a u javnosti najviše kritika bilo je na račun krivičnih postupaka gde nije bilo moguće odrediti pritvor okrivljenima zbog odsustva branioca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024