VEKNA OSTAJE 50 CENTI: Ministarstvo finansija, pekari i trgovci postigli dogovor o ograničenju cene hleba

Z. Z.

02. 09. 2021. u 07:45

OD juče je na snazi dogovor koji su postigli predstavnici Ministarstva finansija, ekonomskog razvoja, poljoprivrede, ali i pekarske industrije i trgovačkih lanaca.

ВЕКНА ОСТАЈЕ 50 ЦЕНТИ: Министарство финансија, пекари и трговци постигли договор о ограничењу цене хлеба

Foto: M. Anđela

Prema tom dogovoru osnovna vrsta hleba od 600 grama ostaje 50 centi, a ona od 300 i 400 grama 40 centi.

- To znači da je trgovačka marža maksimalno 17 centi i uključuje rabat, a ne kao do sada kada je bila duplo veća. Pekarska cena hleba sa PDV-om je 42 centa, a valutna plaćanja ne mogu biti duža od 30 dana. Na taj način podelili smo teret trenutka u kojem se svi nalazimo, zaštitili potrošače, ali i obezbedili ekonomski održivo poslovanje za pekare i trgovine - kazao je za naš list Vesko Nikolić, izvršni direktor pekare "Uniprom" iz Nikšića.

Razloga za povećanje cene hleba bilo je više: epidemija virusa korona, ali i rast cena sirovina, transporta, energenata, zatvaranje ugostiteljskih objekata, vrtića, škola, propala turistička sezona u 2020. Tako je na kraju prošle godine promet pekarske industrije bio 39 miliona ili 11,5 miliona manji nego godinu ranije.

- I pored svega, pekarska industrija je bila korektivni faktor za održavanje prihvatljivih cena hleba za potrošače, ponekad nauštrb svog profita, ali ipak u cilju zaštite potrošača - poručio je Nikolić.

Uveren je da će se postignuti dogovor održati do kraja ove godine, iako, kako kaže, ne ide naruku trenutni rast cene pšenice na međunarodnim berzama.

PŠENICA DIKTIRA CENU

- NAJAVLjUJE se blagi rast cene pšenice na međunarodnim berzama, a samim tim i brašna. Cena pšenice prošle sedmice bila je od 23 do 25 dinara u Srbiji. Prema toj ceni pšenice brašno tip 500 kreće se od 260 do 270 evra po toni. Kada se zaračunaju troškovi transporta, špedicije, analize u Crnoj Gori, tona dostigne 300 evra - kaže Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)