TURCI ULOŽILI 176 MILIONA: U Crnoj Gori posluje 11.280 inostranih kompanija, a čak trećina je stigla iz Anadolije

Z. Z.

31. 08. 2021. u 07:39

ZAVOD za statistiku je objavio da u Crnoj Gori posluje 11.280 preduzeća koja su u vlasništvu stranih državljana.

ТУРЦИ УЛОЖИЛИ  176 МИЛИОНА: У Црној Гори послује 11.280 иностраних компанија, а чак трећина је стигла из Анадолије

Foto Arhiva

Najveći deo ili skoro 29 odsto pripada turskim biznismenima. Prema regionima, stoji u izveštaju Monstata, najviše firmi posluje na primorju, zatim u glavnom gradu. Više ulaganja, naročito onih koji stižu iz Turske, poraslo je nakon što je Crna Gora postala članica NATO saveza. Tako, kažu statističari, pre četiri godine bilo je 250 turskih investitora. Danas ih je 14 puta više ili 3.250.

Podaci Privredne komore i Asocijacije turskih investitora kazuju da interesovanje za ulaganja raste.

- Od većih investicija iz Turske izdvaja se vlasništvo nad kompanijom "Toščelik" koja upravlja nikšićkom Železarom. Takođe, kompanija "Global ports" upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar. Otvorili su turski investitori i dva vodeća brenda "Doktaš", za proizvodnju nameštaja i "Vaikiki", koji proizvodi garderobu.

Pre epidemije virusa korona, sa bivšom vladom, dve kompanije iz Turske bile su u užem krugu za izbor koncesionara za zakup crnogorskih aerodroma - stoji u saopštenju Asocijacije turskih investitora.

Da Turci pokreću biznis u Crnoj Gori, pokazuju i podaci monetarne vlasti. U njihovoj analizi se kaže da su turski investitori od 2015. do polovine ove godine uložili oko 176 miliona evra. Preduzetnicima u Turskoj važno je što je Crna Gora članica NATO i što će biti i deo evropske zajednice.

- Crna Gora pruža mogućnosti za poslovanje, otvorena je prema državama regiona, ali i šire. Da je to privlačno za turske biznismene potvrđuje i činjenica da od ukupnog broja investitora 30 odsto čine oni koji dolaze iz Turske. To je dobro za Crnu Goru, jer se stvara dobra poslovna klima, pospešuje se konkurentnost - poručio je Ertak Gungor, iz Asocijacije turskih investitora.

NEIZVESNOST Radnici Železare čekaju da se pokrene proizvodnja, Foto V. Kadić

U međuvremenu u medijima je "procurela" informacija da bi se "Toščelik" mogao povući iz nikšićke Železare, da se pregovara sa dve evropske kompanije o prodaji vlasništva u toj firmi. Predstavnici "Toščelika" obavestili su vladu da postoji interesovanje investitora iz Poljske i Slovačke da otkupe Železaru. Dakle, to preduzeće moglo bi dobiti novog vlasnika, pišu podgorički mediji pozivajući se na informacije iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Proizvodnja u Železari obustavljena je u martu. Radnici su na privremenom odsustvu i primaju 90 odsto zarade. Predloženo je da proizvodnja bude nastavljena 5. oktobra, ali još nema najava da li će se to i desiti. Nagomilani gubici u prošloj godini dostigli su 48 miliona evra.

OKO 15.000 TURAKA BORAVI U CG

PREMA podacima Ministarstva unutrašnjih poslova 15.000 turskih državljana ima regulisan privremeni boravak u Crnoj Gori, dok stalno nastanjenje ima samo 18. Tako, 2016. godine privremeni boravak imalo je 180 ljudi iz Turske. Godinu kasnije - 850, a 2018. godine više od 3.550. Najviše registrovanih bilo je pre dve godine. Tako je privremeni boravak 2019. godine imalo 4.530 turskih državljana.

- Prošle godine pod uticajem epidemije ponovo ih je bilo više od 3.500 kao i 2018. a ove godine gotovo 2.400 turskih državljana je sa privremenim boravkom u Crnoj Gori - kaže se u analizi MUP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!