PETI FESTIVAL "ĆIRILICOM": Održan okrugli sto na temu "Kulturološki konflikti"

V.K.

29. 08. 2021. u 12:11

OKRUGLI sto na temu "Kulturološki konflikti" održan je u subotu u okviru petog festivala Ćirilicom, a na njemu su učestvovali pesnik Milutin Mićović, akademik Siniša Jelušić, dr Tatjana Đurišić Bečanović, Gojko Božović, Muharem Bazdulj, prof. Aleksandar Jerkov i profesor Bogoslav Đelinski sa Univerziteta iz Poznanja.

ПЕТИ ФЕСТИВАЛ ЋИРИЛИЦОМ: Одржан округли сто на тему Културолошки конфликти

Foto: Nikola Todorović

Profesor Aleksandar Jerkov, koji je otvorio okrugli sto je istakao:

- Ideja znanja koja nas kulturološki spaja, pruža nam priliku, makar kroz jednu vrstu ideala, zajedničku osnovu. U tom pravcu i činjenica da na novčanici od 10 evra piše ćirilicom i da nikom na svetu i u Evropi to ne smeta i niko se zbog toga ne oseća pogođenim i uvređenim, to je apsolutno normalna činjenica kao i svaka druga. Na taj način ovi naši ćirilični razgovori dobijaju evropsku dimenziju".

Akademik Siniša Jelušić je u svom izlaganju apostrofirao pojam interteksta i pojam drugog.

- Drugog, drugačijeg, različitog s obzirom da mislim da konflikt u najvećoj meri proishodi iz tog konflikta sa drugim.

Jelušić se osvrnuo i na mitropolita Amfilohija koji je rekao da su u najdubljoj vezi Benedikt Nursijski i sveti Sava, iako je među njima razlika od sedam vekova, oni su nosioci iste vere i istog duhovnog opita, kao i propovednici istovetnog načina življenja, uz činjenicu da su u 15. veku benediktinci koristili ćirilicu.

Profesor Tatjana Đurišić Bečanović je istakla da je konflikt baziran na tipu dijaloga koji se zove disensni dijalog.

- Svaka kultura koja se oseti ugroženom, okreće se procesu autokomunikacije, a drugi kanal koji je stalno aktivan i gde dolazi do konflikta, je kanal gde vi primate poruke od nekog drugog i kad dođe do anomalije u komunikaciji, dolazi do konflikta.

Pesnik Milutin Mićović rekao je da je "čovek je satkan od konflikta, priroda njegovog duha su urođeni konflikti, unutrašnji sukobi".

- Što je čovek manje razvijen kao ličnost, što je manje postao čovek, on je skloniji konfliktima koji su direktno povezani sa neostvarenošću - dodao je Mićunović.

Gojko Božović je rekao da kulturološki konflikti u određenim dozama jesu neophodni i dodao:

- Jer bez razlike u mišljenju, bez nijansi u mišljenju ne može se uspostaviti dijalog. Ako konflikt preprevlada i ako su konflikti u dozama neprihvatljivosti za ljude i čitave zajednice, onda se i pojedinci i zajednice troše u sukobima koji su razorni.

Muharem Bazdulj napominje da se svi politički konflikti najpre ovaplote u kulturi.

- Mi koliko god intelektualno bili svesni da stvari u ovom trenutku možemo promeniti na bolje, optimizam volje je ono što nam treba. Možda i razlika koja postoji u crnogorskom društvu danas i ranije je rezultat optimizma volje, a ne nečeg drugog.

U nedelju, u nastavku festivala na programu je pozorišna predstava "Oleana" u režiji Vide Ognjenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!