INICIJATIVA "MI ZNAMO KO SMO" : Pomozimo našem sveštenstvu da očuva nedeljivost, sabornost i kanonsko jedinstvo SPC

V.K.

24. 08. 2021. u 20:50

INICIJATIVA Srba u Crnoj Gori "Mi znamo ko smo" izdala je saopštenje povodom poslednjih događaja u Crnoj Gori.

ИНИЦИЈАТИВА МИ ЗНАМО КО СМО : Помозимо нашем свештенству да очува недељивост, саборност и канонско јединство СПЦ

AP Photo/Risto Bozovic

Saopštenje prenosimo u celosti.

- Bez obzira na sitnopolitičke interese, deplasirane, iskonstruisane i (verovatno) naručene tekstove različitih političkih i medijskih adresa; čaršijsko nerazumevanje crkvenog prava, kanonskog ustrojstva i nadležnosti Svetog Arhijerejskog Sinoda; Aktivnosti i delokrug različitih interesnih grupacija koje se služe trenutkom, unutarcrkvenim administrativnim pitanjima, kako bi podsticali na razdor, neslogu, surevnjivost, omraze i razjedinjenost unutar pastve, inicijativa Srba u Crnoj Gori, "Mi znamo ko smo", poziva sve svoje pratioce da prisebnošću, strpljenjem i razboritošću pomognemo našem Sveštenstvu koje se trudi da očuva nedeljivost, sabornost i kanonsko jedinstvo Svete Srpske Pravoslavne Crkve. Ovo je bitno u danima koji protiču i, posebno, u danima koji tek predstoje.

- Nesporno je da je Srpska Pravoslavna Crkva, čije se viševekovno iskustvo, organizacija i kanonsko jedinstvo našlo na podmuklom udaru, dala ključni doprinos blistavoj prošlogodišnjoj pobedi nad nedemokratskim i bogoboračkim režimom.

- Tako su dešavanja iz prethodnog perioda kristalno jasno ukazala da upravo ono što je raznim nenavidnicima naše Crkve i naroda najveća smetnja, istovremeno i ono što neprestano, i nepokolebljivo, moramo braniti: kanonsko jedinstvo naše Srpske Pravoslavne Crkve, i posledično, garantovanu joj autonomiju u odlučivanju i samoorganizovanju.

- Uređivanje niti jednog aspekta crkvenog života, širom kanonskog prostora SPC, ne može se otrgnuti i biti posmatrano van, ili čak protivno ovim dvema temeljnim crkvenopravnim pretpostavkama. Štaviše, poučeni viševekovnim iskustvom trajanja našeg naroda i njegove najdugovječnije i, potvrđeno, najpouzdanije institucije, odluke svojih nadležnih arhijereja i Njegove Svetosti Patrijarha Porfirija primamo sa iskrenim pouzdanjem u njihovo bogonadahnuto rasuđivanje, znajući da se kroz ličnost Predstojatelja naše pomesne Crkve izražava i projavljuje upravo ona svetinja koju smo na litijama branili — kanonsko jedinstvo naše Crkve, a time i kroz njega i jedinstvo sa čitavim vaseljenskim Pravoslavljem.

- Odstupanje, uzrokovano uskogrudošću vidika, sujetom ili nepoverenjem, od ovog puta značilo bi nesumnjivo i odsecanje sa onog litijskog korena oko koga smo se svi jednodušno okupili i koji je doneo obilne plodove u projavljenoj narodnoj slozi i poverenju u duh, etos i njima prožete odluke Crkve. Propagandističkim udarima, konstantnim političkim nasrtajima, medijskim pritiscima, protestima krivovernika i ostalim poteškoćama sa kojima se susreće naša Sveta Crkva, ne treba dodavati naše lične sujete, zajedljivosti i kaprice iz kojih mogu da se izrode veći i pogubniji problemi od već postojećih.

- Svako ko, u trenutnim okolnostima, govori o "Amfilohijevim ljudima" i "Patrijarhovim ljudima", o supremaciji jednih u odnosu na druge, o posebnosti nekih mitropolija naspram ostalih, svesno ili nesvesno, radi na razjedinjavanju, širenju razdora i razbijanju kanonskog ustrojstva Svete Saborne i Apostolske Crkve.

- Te, shodno tome, na ovom mestu, iako možda bez mandata da o tome govorimo (dobro ste primetili vi koji ste se, unapred, pripremili da se toga dosetite) želimo da pozovemo još jednom naše pratioce pre nego što napišu gnevni status, podviknu u kafani, upute grubu reč, iz revolta i bez promišljanja se ogreše o Crkvu i Njegovu Svetost Patrijarha našega, da se prisete, ako ne Đedovog zaveta, ono poslanica koje kažu: „Jer sam čuo za vas, braćo moja, od Hlojinih, da su među vama svađe. 12. A ovo kažem zato što svaki od vas govori: Ja sam Pavlov, a ja Apolov, a ja Kifin, a ja Hristov. 13. Zar se Hristos razdeli? Da se Pavle ne razape za vas? Ili se u ime Pavlovo krstiste?”. Ili ako ne možemo da pomognemo  makar ne otežavajmo. I, pri svemu tome ne zaboravimo ko smo, a ko nam o glavi radi, ističe se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)