POLICIJA ZABRANILA OBRED SPC! Incident na Ivanovim koritima pred ustoličenje Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju

M. SEKULOVIĆ

19. 08. 2021. u 11:37

NOVI incident u režiji sekte zvane "Crnogorka pravoslavna crkva" i dodatno dizanje tenzija pred svečano ustoličenje novoizabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog zakazanog za peti septembar na Cetinju.

ПОЛИЦИЈА ЗАБРАНИЛА ОБРЕД СПЦ! Инцидент на Ивановим коритима пред устоличење Митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу

Foto: Mitropolija

- Jutros, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, još jednom je, po ko zna koji put, onemogućeno da se služi praznična Sveta liturgija u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima, metohu Cetinjskog manastira - saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske, iz koje ističu da je ovoga puta, ovaj ionako tužan događaj, ''bio utoliko žalosniji zbog činjenice da se, po saznanjima dobijenim od policije, grupa (policija je rekla da se radi o četiri osobe), od Mitropolije neovlašćenih lica, pretpostavljamo onih koji se lažno predstavljaju kao sveštenici, još sinoć zatvorila u tu mučeničku crkvu''.

''SLUŽBA''

Crnogorska pravoslavna crkva upravo vrši bogosluženje u crkvi na Ivanovim koritima, po prvi put nakon 20 godina.Na Lovćenu su prisutne jake policijske snage, a sve protiče bez incidenata.

- Službenici Policije su jutros, najpre na Cetinju, a potom i na licu mesta, obavestili sveštenstvo Mitropolije da ne mogu da uđu u crkvu jer se tamo već nalaze neka lica. Mitropolija će povodom ovakvog sprečavanja i ometanja verskog obreda, kao i neovlašćenog zauzimanja objekta Mitropolije, preduzeti odgovarajuće pravne radnje, a u obaviće i molitve malog osvećenja crkve, zbog toga što su osobe koji nisu sveštenici vršili u njoj radnje koje su imale karakter verskog obreda.

- Treba naglasiti da je Mitropolija crnogorsko-primorska najavila policiji, upravo zbog problema ranijih godina, iako nije dužna da prijavljuje verske obrede, da će se jutros služiti u crkvi na Ivanovim Koritima. Izražavamo žaljenje što policija nije blagovremeno reagovala i obezbedila da se ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje verske službe - kažu iz Mitrpolije crnogorsko-primorske, uz tvrdnju da nemaju nikakve sumnje da se ovde radi o, još jednom u nizu, pokušaju podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Joanikija.

- Sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju, a dokaz da je to tako imali smo priliku nedavno da vidimo u huškačkom i mrziteljskim tekstu bišeg direktora Uprave policije, a aktuelnog savetnika za bezbednost Predsednika Crne Gore, koji se ničim nije ogradio od skandaloznih stavova tog nesrećnog čoveka.

- Koristeći neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, oni pokušavaju da izazovu nemire, ali se uzdamo u Boga i u razumnost najvećeg broja građana Crne Gore, da u tome neće uspeti, o čemu treba prilježno da brinu i nadležni državni organi. Bez obzira na sve, Mitropolija ostaje onakva kakva je i bila, otvorena za sve ljude bez razlike u njihovom nacionalnom i političkom izrazu, ali, takođe, vrlo odlučna u tome da ne dopusti narušavanje njenog istorijskog trajanja, kao i prava na ime, dostojanstvo, imovinu i unutrašnji poredak

- Mitropolija ne provocira nikakve sukobe, niti ih želi u bilo kom obliku, ali insistira da se poštuju verska prava, kako nje kao institucije, tako i svih njenih vernika. To ne treba nikome da smeta - saopšteno je iz Mitropolije uz konstataciju da kampanja koja se vodi protiv Mitropolije, ali i pomesne nam Srpske Patrijaršije, nije ništa drugo nego kampanja mržnje i netrpeljivosti, što je u potpunom nesaglasju sa principima ravnopravnosti građana i tolerancije, koje navodno promovišu oni koji ovu kampanju sprovode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!