PALILI PLINOM I BRENEROM: Požari gotovo smireni, u Nikšiću pronađeni dokazi o piromanima

M. S.

18. 08. 2021. u 06:34

U CRNOJ Gori svi veliki požari su gotovo pod kontrolom, posebno oni u Nacionalnom parku Durmitor, a tvrdnje pripadnika Službi zaštita i spasavanja iz više opština da je dobar deo požara podmetnut, potvrđene su u Nikšiću, mada, bilo je jasno i na području Nacionalnog parka Lovćen da se vatra nije mogla pojaviti iz čista mira na velikoj visini.

ПАЛИЛИ ПЛИНОМ И БРЕНЕРОМ:  Пожари готово смирени, у Никшићу пронађени докази о пироманима

Foto Arhiva

- Gotovo mesec dana borimo se sa vatrenom stihijom da odbranimo kuće, imanja, štale, stoku, ali smo tek danas pronašli dokaz za tvrdnje da je deo požara podmetnut. Na potezu Klenak-Počekovići pronađen je aparat za paljenje vatre, plisnka boca sa brenerom - saopšteno je iz Službe zaštite i spasavanja Opštine Nikšić, odakle upozoravaju da deo građana u strahu od širenja vatrene stihije na njihove kuće i imanja izazivaju "kontrapožare".

- Oni se najčešće otrgnu kontroli i dodatno ugrožavaju ljude, imovinu i životnu sredinu. To smeju raditi samo vatrogasci.

U opštini Nikšić aktivni su požari na lokacijama: Klenak, Počekovići, Vraćenovici, Crni kuk, Broćanac, Srni Do, Brestice.

- Požar koji bukti u Nacionalnom parku Lovćen je pod kontrolom i zasada uspevamo u tome da se ne rasplamsa prema Mauzoleju - kazao je direktor tog nacionalnog parka Vladimir Martinović, koji naglašava da Služba zaštite Nacionalnog parka i služba Ambijentalne higijene, zajedno sa cetinjskim vatrogascima ulaže maksimalne napore da odbrani Lovćen od vatre uz pomoć vazduhoplova Vojske Crne Gore.

- Važno je da sačuvamo bezbednost svih koji gase, da se ne ponovi situacija od juče, kada se povredio vatrogasac.

Zdravstveno stanje vatrogasca Dejana Vukadinovića, koji je povređen prilikom intervencije u Katunskoj nahiji je stabilno i dijagnostikom je utvrđeno da nije zadobio teže povrede.

HELIKOPTER

POŽAR na Bukovici, u Nacionalnom parku Lovćen, za koji se sumnja da je podmetnut gasi helikopter Vojske Crne Gore, jer su vatrogasci sa Cetinja zbog nepristupačnosti terena bili prinuđeni da odustanu od gašenja.

* * * * * * * *

Vatrenu stihiju u Mrkojevićima izazvala varnica

IZGORELA EGZISTENCIJA MASLINARA

U VELIKOM požaru koji je pre nekoliko dana zahvatio više od 600.000 kvadrata u Mrkojevićima totalno je uništeno 749, a vatrom oštećeno 400 stabala maslina, kao i 267 drugih voćaka. Ovo su podaci koje je saopštilo NVU Društva maslinara Bar. Za poljoprivrednike koji žive od maslinarstva šteta je neprocenjiva i rezultira ugroženom egzistencijom za te porodice.

Foto B. Dabić

Foto Služba zaštite

Kako kažu, mlađe masline koštaju od 100 do 200 evra, a one koje beleže oko 1.000 godina imaju vrednost nekoliko hiljada evra. Maslinari ističu da je nastala šteta ogromna, posebno ako se uzme da su nestala stabla stara po više stotina godina, a sa njima je otišao i ovogodišnji rod maslina i budući prinosi koje su maslinari očekivali.

Pored evidencije uništenih stabala, razmatran je uzrok požara. Veliki broj maslinara tvrdi da je požar izazvan varničenjem na "rastavljaču" dalekovoda odakle je požar krenuo. Zaključeno je da utvrđivanje uzroka treba da urade veštaci, ali, maslinari će se svim pravnim sredstvima boriti da se istina dokaže.

Maslinari kažu da će se obratiti za pomoć u saniranju posledica požara Opštini Bar, Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i drugim relevantnim institucijama. B. D.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!