OD VIŠKA GLAVA BOLI: Inspektori otkrili "prikrivanje" prometa ugostitelja, zbog 30 evra viška e u kasi, naplaćena kazna 10.000 evra

Z. Z.

16. 08. 2021. u 07:39

ZAKON o elektronskoj fiskalizaciji u prometu roba i usluga obavezujući je za poreske obveznike od 1. juna i do sada je, prema podacima Uprave prihoda i carina, fiskalizovano više od 22.000 poreskih obveznika.

ОД ВИШКА ГЛАВА БОЛИ: Инспектори открили прикривање промета угоститеља, због 30 евра вишка е у каси, наплаћена казна 10.000 евра

Foto B. Dabić

Međutim, iako sistem podrazumeva izdavanje računa sa kodom, ima onih koji su našli "rupu u zakonu", pa kako kažu u Upravi, evidentirali su poreske obveznike koji potkradaju državu.

Jedan od primera je i grad hotel Sveti Stefan. Poreski inspektori su otkrili da su radnici kompanije "Adrijatik propertis" - zakupca, biznismena Petrosa Statisa, naplaćivali parking, a nisu izdavali fiskalne račune.

- Inspekcija je u kasi pronašla 30 evra viška u odnosu na ono što je kucano. Zato su izrekli kaznu od 10.000 evra na licu mesta, a zakupac je taj iznos odmah uplatio - saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Menadžment kompanije proverio je sve i utvrdio da ih radnici potkradaju, pa su prvobitno smenjeni sa tog radnog mesta, a nakon celog postupka i provere otkazan je ugovor o radu trojici zaposlenih.

Kršenja zakona ima u restoranima, kafićima, na plažama, šankovima na otvorenom, kaže Aleksandar Damjanović, direktor Uprave. Oni prikazuju manji promet od ostvarenog i to će, poručuje, biti pod posebnom pažnjom inspektora.

- Takve ćemo sankcionisati prema onome što zakon propisuje. To mogu biti kazne od 500 do 40.000 evra. Svakodnevno je na terenu 30 ili 40 inspektora. Oni nisu u mogućnosti da iskontrolišu desetine hiljada objekata širom države, ali zato očekujemo od gostiju, turista i građana da budu inspektori. Konkretno, da prijave ako ne dobiju fiskalni račun, jer su pokradeni oni, ali i državni budžet iz kojeg se isplaćuju plate, penzije, socijale - naveo je Damjanović.

PRIJAVE POTROŠAČA

ZBOG mogućih malverzacija, neizdavanja fiskalnih računa, odnosno potkradanja države i građana na taj način, Uprava prihoda je u saradnji sa Ministarstvom finansija osmislila kampanju za potrošače.

- Ukoliko im se ne dostavi fiskalni račun u objektu za uslugu ili robu oni nisu dužni da plate tu uslugu i tu robu. Jedini način da se do kraja ovaj proces sprovede je da se poreske obaveze izmiruju - naglasio je Aleksandar Damjanović.

Na portalu "budi odgovoran" tokom jula prijavljeno je 240 slučajeva neizdavanja fiskalnih računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)