POMORCIMA 13,5 GODINA: Sud u Filadelfiji izrekao kazne dvojici Crnogoraca za šverc 20 tona kokaina

M. S.

04. 08. 2021. u 20:12

PRED Federalnim sudom u Filadelfiji, državljani Crne Gore, pomorci Ivan Đurašević i Nenad Ilić, osuđeni su na šest i po, odnosno sedam godina zatvora zbog šverca 20 tona kokaina, čija je vrednost na ulici, prema procenama američkih istražitelja - 1,2 milijarde dolara!

ПОМОРЦИМА 13,5 ГОДИНА: Суд у Филаделфији изрекао казне двојици Црногораца за шверц 20 тона кокаина

Narkotici pronađeni na brodu "MSC Gajan" / Foto Filadelfija inkvajrer

Kokain je bio ukrcan na brod "MSC Gajan", vlasništvo švajcarske kompanije Mediterranean Shipping Co sa sedištem u Ženevi, najverovatnije negde na okeanu, nakon što je brod isplovio sa Bahama. Narkotici su zaplenjeni u luci Filadelfija u junu 2019 godine.

Đurašević i Ilić su, kao i još petorica do sada osuđenih pomoraca iz Crne Gore, tvrdili da su bili primorani da se uključe u posao šverca kokaina. Branili su se da su to u početku odbijali, ali da su posle pretnji telefonom, ali i od nekih članova posade na brodu pristali, navodno iz straha za ličnu i bezbednost svojih porodica. Međutim, ni oni nisu otkrili imena organizatora šverca, a krivično veće nije imalo razumevanja za njihovu odbranu, baš kao ni za njihove kolege Samoansa Fonofavae Tiasaga (29) i Lauli Pulu (34), osuđenih na po pet godina zatvora.

Pre toga brodski inženjer Vladimir Penda (28), takođe državljanin Crne Gore, osuđen je takođe u Fildelfiji na pet godina i deset meseci zatvora, zbog pomoći prilikom utovarivanja i sakrivanja kokaina na brod "MSC Gajan". Boško Marković (41), pomorac iz Kotora, osuđen je na sedam godina zatvora, za učešće u švercu.

NAJVEĆA ZAPLENA

Američke vlasti su, posle najveće zaplene droge u istoriji Istočnog okruga Pensilvanije, saopštile da je brod sa kokainom u SAD stigao iz Čilea, preko Paname i Bahama. Posle ove zaplene, znatno je pooštren režim zapošljavanja crnogorskih pomoraca, ne samo u ovoj, već u kompanijama širom sveta, zbog sumnji u pripadnost klanovima koji se bave švercom kokaina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)