OBLOVINA BUŠI DŽEP: Drvoprerađivači uputili Vladi zahteve pre radikalizacije protesta

M. SEKULOVIĆ

27. 07. 2021. u 07:39

DRVOPRERAĐIVAČI su nezadovoljni nedomaćinskim gazdovanjem države u najvrednijem prirodnom resursu - šumama.

ОБЛОВИНА БУШИ ЏЕП: Дрвопрерађивачи упутили Влади захтеве пре радикализације протеста

Foto A. Reković

Oni su uputili zahtev Vladi da se zaustavi eksploatacija koju sprovode privilegovani koncesionari i najavili da će nastaviti dalju borbu u saradnji sa NVO sektorom.

- Vidljivo je, i jasno se oseća - aktuelna vlast u Crnoj Gori nastavlja ono što je radila prethodna. Ovo je kontinuirana sprega vlasti i kriminalnih grupa. Čini se da sve ovo predstavlja inicijalnu kapislu za narodni ustanak - rekao je Rašid Marković iz NVO "Prijatelji Plava" na skupštini drvoprerađivača.

- Pod hitno se mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma.

Predstavnici drvoprerađivača zatražiće hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima radi definisanja daljih koraka po pitanju gazdovanja državnim šumama. Saglasni su da mogu i moraju zaustaviti dalju poharu i uništavanje šuma i to samo slogom i zajedničkim delovanjem sa nevladinim sektorom koji se bavi zaštitom prirodnih i drugih vrednosti.

- O tome govori i činjenica da su ovaj skup podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Došli smo do zaključka da se konačno mora stati na kraj nezakonitim radnjama. U razgovoru sa premijerom Krivokapićem tražićemo zaštitu interesa lokalnog stanovništva, davanje šanse drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj - zaključak je sa dogovora drvoprerađivača u Plavu.

Foto M. Sekulović

Oni su konstatovali da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode zbog toga što se finalna obrada drveta ne radi, o čemu koncesionari i ne razmišljaju jer besomučnom sečom i uništavanjem šuma, sa malim ulaganjima stiču enormnu zaradu, često kršeći ugovore o koncesijama sečom znatno većih količina od dozvoljenih.

To uglavnom čine koncesionari "sa strane", dok lokalno stanovništvo ne može da obezbedi ni drvo za ogrev, rečeno je na skupu u Plavu. Takođe, tvrde da 15 godina u ovom gradu niko nije dobio mogućnost da priviri u državne šume.

- Dok se koncesionari pristigli sa raznih strana bogate, naši drvoprerađivači su tako ostali bez sirovine, a građani drva za ogrev nabavljaju u drugim sredinama. Pilana u Plavu koja je nekada upošljavala 500 radnika, zvrji zatvorena i pretvorena je u gomilu starog gvožđa. Dosta je toga bilo - kažu drvoprerađivači iz Plava.

Foto M. Sekulović

MOŽE DA SE ZARADI TRI PUTA VIŠE

DRVOPRERAĐIVAČI su izveli računicu po kojoj koncesionari dobijaju drvnu masu po 17 evra "na panju", pa za 5.000 kubika daju svega 85.000 evra. PDV na tu sumu iznosi 17.500 evra, ali, ako bi se ta količina sirovine izrezala, osušila i uglačila na standardnu debljinu, dobija se vrednost od 1.550.000 evra, a PDV bi bio 325.000 evra. Ukoliko bi došlo do složenije obrade, svi bi zaradili i do tri puta više. Umesto toga, nezakonitim izvozom oblovine, svi gube, osim koncesionara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)