EKSPERTI PLAĆALI SAVETE: Iz budžeta za mesec potrošeno 2,5 miliona na konsultacije

Z. Z.

15. 07. 2021. u 07:39

ZVUČI neverovatno, ali samo za 30 dana za konsultantske usluge iz državne kase izdvojeno je 2,5 miliona evra.

ЕКСПЕРТИ ПЛАЋАЛИ САВЕТЕ: Из буџета за месец потрошено 2,5 милиона на консултације

Foto Arhiva

Možda i ne bi bilo čudno, ali za crnogorske prilike svakako jeste, jer je Vlada Zdravka Krivokapića sastavljena od eksperata, ljudi sa impozantnim biografijama, koji su pre stupanja na ministarske fotelje uglavnom bili upravo konsultanti u vodećim svetskim kompanijama.

U analizi Ministarstva finansija i socijalnog staranja piše da su uračunati samo iznosi od preko 10.000 evra. Dakle, verovatno bi ukupna suma bila veća da su uračunate usluge ispod tog limita.

- Najviše novca milion potrošeno je na konsultantske usluge za finansiranje i pregovaranje sredstava EU pomoći. Trostruko manje ili 300.000 evra povukla je Uprava za saobraćaj za projekat auto-puta. Preko 211.000 evra dato je konsultantima za socijalna, boračka i invalidska pitanja. Ministarstvima kapitalnih investicija i poljoprivrede dato je po 170.000, dok je za resor prosvete za konsultante, te Fond zdravstva izdvojeno malo preko 30.000 evra - stoji u izveštaju Ministarstva finansija.

Za konsultante koji su bili angažovani za skupštinske potrebe plaćeno je skoro 31.000 evra, dok je MUP-u pripalo gotovo 250.000 evra. Ekspertska vlada se može pohvaliti da je plaćala za konsultante za ministra Jakova Milatovića, Tamaru Srzentić, ali i za kabinet premijera, dok je predsedniku Milu Đukanoviću tokom juna pripalo skoro 60.000 evra, ali Đukanovićev kabinet nije angažovao konsultante.

Usluge za Radulovića i Stijovića

NIJE se štedelo ni na Monstatu, pa su usluge konsultanata za statistiku koštale preko 192.000 evra. I resor spoljnih poslova Đorđa Radulovića za usluge dao je skoro 57.000 evra.

U Upravi za dijasporu, upravo najveći izdvojeni iznos čine usluge preko 94.000, dok je Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja za konsultante dalo 11.000 evra. Resor Aleksandra Stijovića, ministra čiju ostavku traže poljoprivrednici, na konsultante je potrošio 170.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)