NEMAMO MOGUĆNOST KONTROLE ROBE U TUĐIM SKLADIŠTIMA: Luka Bar se oglasila posle nestanka cigareta vreednih 750.000 evra

B. DABIĆ

11. 07. 2021. u 01:07

POVODOM nestanka veće više od 1.000 paketa cigareta vrednih više od 750 hiljada evra iz hangara koji se nalazi u Luci Bar, o čemu su obavešteni policija i Osnovno državno tužilaštvo, oglasili su se i iz crnogorske luke.

НЕМАМО МОГУЋНОСТ КОНТРОЛЕ РОБЕ У ТУЂИМ СКЛАДИШТИМА: Лука Бар се огласила после нестанка цигарета вреедних 750.000 евра

Foto: B. Dabić

- Sva skladišta u kojima su smeštene cigarete, sa stanovišta odgovornosti za količine i bezbednost robe koja se u njima nalazi, imaju tretman tzv. „tuđih skladišta“, tako da „Luka Bar“ AD nema mogućnost uvida i kontrole stanja zaliha roba u tim skladištima - saopšteno je iz te kompanije.

 

Evidencija robe u tim skladištima se vrši putem sistema na koji carinski organi daju saglasnost, a vlasnici ili korisnici tih skladišta (djelova skladišta) imaju pravo/obavezu da uspostave sistem čuvanja robe na način koji smatraju optimalnim, navodi se u saopštenju AD Luka Bar.

Vlasnici, ili korisnici skladišta u kojima su smeštene cigarete imaju zakonsku obavezu da od nadležnih državnih organa obezbede sve dozvole i saglasnosti za obavljanje odnosne djelatnosti.

- U tom procesu „Luka Bar“ AD nema bilo kakvih nadležnosti. Shodno podeljenim nadležnostima, unutrašnja služba zaštite koja posluje u okviru sektora bezbednosti u „Luka Bar“ AD kontroliše teretna motorna vozila koja napuštaju lučko područje, ali bez nadležnosti provere valjanosti dokumentacije o teretu koji prevoze - navodi se u saopštenju.

KAKO JE ROBA SKORO MILIONSKE VREDNOSTI PRETOVARENA NEOPAŽENO

Na ulaznim vratima hangara je otkinut katanac. Video nadzor ne funkcioniše. Iznošenje cigareta iz hangara dogodilo se verovatno prethodnih dana.

Dobro upućeni u pretovar robe navode da su za ukrcaj jednog šlepera potrebna tri sata, za dva radnika koji koriste viljuškare. Da je tolika količina cigareta pretovarena, odnosno nestala “neprimećeno” teško je prihvatiti kao logično obrazloženje.

Za sada se ne zna da li su cigarete iznesene iz lučkog prostora, i ako jesu, pitanje je - kako su prošle carinsku kontrolu. Istraga se vodi i u pravcu utvrđivanja da li je hangar obijen, ili je pozadina nešto drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki