FOTELJE PRAZNE, ĐACI BEZ OCENA: Nastavnička veća čekaju izbor vršilaca dužnosti

I. D. S.

30. 06. 2021. u 07:15

NEKOLIKO škola, pred sam kraj nastavne godine, ostalo je bez direktora, nakon što su im istekli mandati, pa su se u problemu našli učenici kojima nastavničko veće ne može da verifikuje ocene.

ФОТЕЉЕ ПРАЗНЕ, ЂАЦИ БЕЗ ОЦЕНА: Наставничка већа чекају избор вршилаца дужности

Foto: I. Mitić

Iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, obećali su da će taj problem rešiti u što kraćem roku i da će svedočanstva svima biti uručena na vreme. U isto vreme, prosvetari upozoravaju da bi haos u školstvu tek mogao da nastupi, s obzirom na to da se planira smena svih direktora obrazovnih ustanova.

- Nastavnička veća će morati da sačekaju izbor vršilaca dužnosti direktora, budući da shodno članu 82, stav 1, tačka 5, Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, direktor rukovodi radom nastavničkog veća. Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta će se potruditi da izbor vršilaca dužnosti bude sproveden u najskorijem periodu kako bi obrazovni sistem nesmetano funkcionisao. Izborom novih vršilaca dužnosti, koji će na sebe preuzeti obaveze svojih prethodnika, ministarstvo će se potruditi da dodela svedočanstava ne kasni u odnosu na druge škole - naveli su iz resora prosvete.

Foto PR Centar

Olivera Leković

Prosvetari strahuju da bi do haotičnog stanja u školstvu tek moglo da dođe, s obzirom na najavljenu smenu svih direktora škola, shodno izmenjenom Zakonu o obrazovanju i vaspitanju. U NVO Prosvetna zajednica Crne Gore podržavaju smenu direktora koji rade više od zakonom dozvoljenog broja mandata, kao i onih kod kojih je inspekcija utvrdila zloupotrebe i neregularnosti u radu.

- Ne vidimo potrebu i svrhu smene svih direktora škola i to još istovremeno, na samom kraju nastavne godine. Moramo priznati da na svim rukovodećim pozicijama u zemlji imamo ljude koji su uglavnom postavljeni tu zbog partijskog zalaganja, ali imamo i onih drugih, doduše u manjini, koji imaju znanje, te su vredno i odgovorno rukovodili i nije korektno da se sada jednako tretiraju. Takođe, smena direktora i pomoćnika u svim crnogorskim školama odjednom i u periodu kad se završava nastavna godina, održavaju sednice, potpisuju svedočanstva, vrše upisi, polažu popravni ispiti nikako nije poželjna - smatra Olivera Leković, iz PZCG.

Prema njenim rečima, razrešenje oko 260 direktora škola i vrtića istovremeno i objavljivanje novih konkursa za ta upražnjena mesta neminovno dovodi do haotičnog stanja, jer će se "teško moći kontrolisati regularnost i pravičnost pri zapošljavanju".

MEŠANjE U TUĐ POSAO

PROBLEM sa izborom direktora obrazovnih ustanova nastao je i zbog dopisa Ministarstva prosvete u kojem se traži da nastavničko veće predloži v.d. direktora. Slavka Bošković, ispred Sindikata prosvete, kazala je da v .d. direktora obrazovnih ustanova treba da imenuje ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta kako bi se ispoštovali propisi i kolegama poručila da ne bi trebalo da se mešaju u posao Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)