POLITIČARI ULAZE U VLADU? Sve više zagovornika da u premijerovom timu ima mesta i za stranačke kadrove

M. Sekulović

26. 06. 2021. u 06:45

KAKAV će biti epilog političke krize u Crnoj Gori, znaće se verovatno sledeće nedelje kada bi ponovo trebalo da se sastanu lideri partija koje tvore vlast u Crnoj Gori.

ПОЛИТИЧАРИ УЛАЗЕ У ВЛАДУ? Све више заговорника да у премијеровом тиму има места и за страначке кадрове

Foto Vlada Crne Gore

Ali, kako stvari stoje, posle višečasovne "prve runde" razgovora kriza u koju je zapala vlast formirana od tri koalicije nakon svrgavanja Đukanovićevog režima, mogla bi biti razrešena na dva načina: rekonstrukcijom Vlade Zdravka Krivokapića, ili prevremenim parlamentarnim izborima.

Doduše, varijanta koju je predložio lider DNP i jedan od čelnika DF Milan Knežević, o izborima do kraja godine teško da je i tehnički izvodljiva, a da se ne govori o tome da se toj ideji protive lideri Demokrata, URA, Prave Crne Gore, Radničke partije i Ujedinjene Crne Gore. A, posle poraza na lokalnim izborima u Nikšiću i debakla u Herceg Novom, na izbore se, sigrno ne ide ni koaliciji oko DPS...

- Ne pristajemo na rušenje Vlade. Nema izbora novog premijera i nove vlade, raspisivanja novih parlamentarnih izbora. Dolazi u obzir samo rekonstrukcija Vlade i to po principu saglasnosti aktuelnog premijera i parlamentarne većine, jasan je lider Demokrata Aleksa Bečić, komentarišući učinak Zdravka Krivokapića i kritike na njegov račun.

Ako se radi o rekonstruisanoj Vladi onda je jasno da Zdravko Krivokapić ostaje premijer. Ako se bira nova vlada onda se bira i novi premijer, kategoričan je Milan Knežević, dok jedan od lidera DF Andrija Mandić tvrdi da je "njihova ideja da se bira nova vlada naišla na veliku podršku kolega koji čine parlamentarnu većinu, ali da je bilo i onih koji nisu to podržali".

- Nijedan od učesnika sastanka nije rekao da treba zadržati postojeće stanje, kaže Mandić, koji je predložio da umesto ekspertske bude izabrana vlada "iza koje bi stajale stranke".

- Predočili smo da tražimo novu vladu i da ova odstupi, a da parlamentarna većina bira novu. Cilj je i da omogućimo da autentični predstavnici nacionalnih manjina budu deo nove vlade. Ako ne možemo da se dogovorimo, onda treba da konstituišemo prelaznu Vladu i da potom idemo na izbore. Dajemo prednost dogovoru u okviru većine, ne odbija kompromis Mandić.

- Podržavamo zahtev za rekonstrukcijom Vlade, a naš predlog je da se vratimo na početak priče i da to bude političko-ekspertska vlada, predlog je Ujedinjene Crne Gore. Iz ove partije smatraju da je zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi legitiman, ali sa prethodno jasno utvrđenim dogovorom 41 poslanika sadašnje većine, dok su novi izbori njima takođe prihvatljivi, ali tek kada se reši problem biračkog spiska i razvlaste "DPS profesionalci" koji i dalje nesmetano vršljaju "po dubini".

PREMIJER

NE mogu biti premijer u Vladi u kojoj su svi političari i u kojoj su unapred definisana politička mesta. Ako smo se opredelili za promene tu sam, ako smo se opredeli za zamene, nemojte na mene računati, poručuje premijer Krivokapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)