NA STADION ĆE MOĆI SAMO VAKCINISANI: Zbog nezadovoljavajućeg odziva mladih na imunizaciju, IZJZ razmatra restriktivne mere

I. D. S.

03. 06. 2021. u 07:39

IAKO se imunizacija protiv virusa korona odvija dobrim tempom, broj mladih koji su se vakcinisali daleko je od zadovoljavajućeg, smatraju u Institutu za javno zdravlje.

НА СТАДИОН ЋЕ МОЋИ САМО ВАКЦИНИСАНИ: Због незадовољавајућег одзива младих на имунизацију, ИЗЈЗ разматра рестриктивне мере

Foto Ministarstvo zdravlja

Kako bi ih podstakli da se vakcinišu, u toj ustanovi razmatraju i uvođenje restriktivnih mera, kao što su obavezna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, koji će građani sami finansirati ukoliko žele da prisustvuju festivalu, sportskom događaju i drugim manifestacijama.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 14,3 odsto stanovništva - 88.602 osobe, dok je kompletno imunizovano njih 135.025, odnosno 21,8 odsto građana Crne Gore.

Načelnica Odeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić kazala je da je najviše u potpunosti vakcinisanih stanovnika na Cetinju, zatim u Kolašinu, Kotoru i Mojkovcu.

Kada je reč o starosnim grupama, Milena Popović Samardžić navodi da je u grupi starijih od 70 godina vakcinisano više od 50 odsto stanovništva, ali da je taj broj značajno manji kod mladih, radno aktivnih ljudi, prema kojima će sada ići fokus kampanje. Kako dodaje, ako se taj trend nastavi, biće prinuđeni da uvedu restrikcije.

- U Velikoj Britaniji samo vakcinisani mogu da prisustvuju raznoraznim okupljanima, bilo da su to utakmice, predstave u pozorištima, u bioskopima, čak i u restoranima. Ako se nastavi ovakav odziv mladih i mi ćemo biti prinuđeni da krenemo sa regulativom koja će rešavati ovako niski odziv u tim grupama. Osim opcije da se građanima koji su primili obe doze dozvoli prisustvo na društvenim događajima, razmatra se i mogućnost da osobe koje nisu testirane moraju da imaju negativan PCR test. S obzirom na to da se radi o testu koji nije medicinska indikacija, građani bi morali da ga plate. To je predlog koji će se razmatrati - istakla je Milena Popović Samardžić.

Osim toga, IzJZ razmatra i mogućnost održavanja maturskih večeri, a prema rečima Milene Popović Samardžić, ta odluka očekuje se najkasnije do sredine juna, a radne grupe razmišljaju o održavanju na otvorenom.

- To predstavlja manji rizik. A kada smo analizirali praksu drugih zemalja, koje su zabranjivale maturske večeri, došlo je do samoinicijativnog organizovanja mladih ljudi - kazala je ona.

U Crnoj Gori trenutno je aktivno više od 140 vakcinalnih punktova, a kako bi se mladima približila vakcinacija, odnedavno je aktivan i punkt u tržnom centru "Delta siti".

- Vakcinacija se obavlja u posebno pripremljenom prostoru na okruglom atrijumu, svakog radnog dana i subotom od 10 sati do 22 sati. Glavna sestra Doma zdravlja Aida Piranić ističe da ni na tom punktu nema gužvi i čekanja, a da se u svetu vakcinacija u šoping-centrima pokazala kao dobra praksa.

DOSTUPNE TRI VAKCINE

PREMA podacima IJZ, trenutno je dostupno još oko 17.000 doza kineskog cepiva, a građanima su na raspolaganju i vakcine "astra zeneka" i "fajzer", koje pristižu sedmično. Milena Popović Samardžić najavila je i da bi sledeće nedelje trebalo da stigne i još 40.000 doza "sputnjika V".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)