КИСЕЛИ КУПУС, КРАСТАВЧИЋИ ИЛИ КАРФИОЛ: Која ферментисана храна има највише витамина

Novosti online

02. 01. 2024. у 20:30

ФЕРМЕНТИСАНА храна је пре свега пуна живих добрих бактерија познатих као пробиотици, а поред тога, ферментисано воће и поврће обилује антиоксидансима неопходним за јак имунитет

КИСЕЛИ КУПУС, КРАСТАВЧИЋИ ИЛИ КАРФИОЛ: Која ферментисана храна има највише витамина

Фото Shutterstock

Зимница је незаобилазни део зимских гастрономских ритуала, богатство корисних хранљивих материја које радо припремамо и конзумирамо. Трпеза је у периоду зиме углавном богата, а уз редовне оброке велики је број догађаја на којима није лако испоштовати умереност.

Ферментисана храна и зимница: Које су њене најважније здравствене користи

Здравствене користи ферментисане хране која чини највећи део зимнице, добро су познате. Комбинација састојака из природно киселих намирница и течности воде у којој се додатно кисели и одвија процес ферментације утиче на повећање корисних својстава. Ферментисана храна је пре свега пуна живих добрих бактерија познатих као пробиотици. Поред тога, ферментисано воће и поврће обилује антиоксидансима неопходним за јак имунитет. Слана киселина која се ствара ферментацијом чини ферментисану храну погодном за особе са дијабетесом, а неке студије су доказале да може помоћу у стабилизацији нивоа шећера у крви.

Фото: Shutterstock

Кисели купус: Зима се без њега не може замислити, да ли је то и најздравија зимница

Кисели купус обилује витамином Ц, бета каротеном, калијумом, магнезијумом и сумпором, а и има веома мало калорија. Један је од најјачих природних пробиотика. Одличан је извор влакана, уз витамине и минерале. Богат је ензимима који помажу телу да лакше разгради храну што је значајно за апсопрцију хранљивих састојака. Добре бактерије из киселог купуса су „мелем“ за слузокожу дигестивног система, а када нам је слузокожа здрава ћелије имунског система делују као барикада за нежељене супстанце и токсине.

Оно што кисели купус још издваја и ставља га на врх листе здравих намирница јесте витамин К2, који помаже у спречавању накупљања наслага калцијума (плакова) у ​​артеријама. То је и најзначајнији фактор за појаву атеросклерозе. Мана киселог купуса је со, уз велику количину натријума.

Фото: Профимедиа

Кисели краставчићи

И они спадају у омиљене зимске намирнице. Садрже велику количину витамина К, Ц и витамина А. Уз добре дигестивне карактеристике, могу да утичу на смањење нивоа шећера у крви, а занимљиво је да сок од киселих краставаца може да умири грчеве у мишићима. Витамини Б групе (Б6, Б12), затим рибофлавин, ниацин и тиамин такође се налазе у киселим краставчићима. Ту су и велика количина воде, протеина, мало масноћа и доста влакана. Што се тиче минерала, у њима су гвожђе, калијум, натријум и фосфор.

Поред тога што добро утичу на пробаву, истраживања показују да кисели краставчићи могу да стабилизују ниво хемоглобина.

Фото: Shutterstock

Карфиол: За многе изненађујуће, али…

Карфиол је поврће које не садржи масноће и натријум. Обилује витаминима Ц, К, Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9, минералима и фитохемикалијама. Добар је извор влакана, протеина, калијума и фосфора. Карфиол делује превентивно на појаву кардиоваскуларних обољења због алицина, а висок садржај омега-3 масних киселина смањује упалне процесе.

Ако редовно конзумирамо карфиол, смањујемо ризик од настанка артритиса, гојазности и дијабетеса, а ово поврће позитивно утиче на циркулацију. Глукозинолати у карфиолу погодују елиминацији штетних материја из организма, а све је више истраживања која потврђују да карфиол има потенцијале у превенцији малигних болести, захваљујући изотиоцијанатима. Комбинација селена и витамина је значајна за имунитет  и добар ниво холестерола у крви. Како садржи најмање соли у односу на кисели купус и краставчиће, јасно је да је карфиол можда и најбољи избор из зимнице, ако у обзир узмемо потенцијалне ризике које конзументи ферментисане хране имају (посебно кардиоваскуларни болесници, особе са дијебетесом).

Photo: Pixabay

Да ли је ферментисана храна опасна због количине соли коју садржи

За особе којима не смета повећан унос соли и не угрожавају им здравље пре свега срца, кисели купус и свако друго укисељено поврће и воће је одличан избор. Стручњаци напомињу да је контрола уноса соли веома важна и за кардиоваскуларне болеснике и особе са дијабетесом. Међутим, друге предности ферментисане хране не би требало занемарити, а унос соли је препоручљиво исконтролисати кроз друге намирнице које такође садрже висок проценат соли: сухомеснати производи, сиреви, грицкалице…

(eKlinika)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ЗАШТО РОКФЕЛЕРОВИ ФИНАНСИРАЈУ САВУ МАНОЈЛОВИЋА: Фондација која промовише интересе Америке плаћа Крени-промени (ВИДЕО)