У ВЛАСТИ СНОВА И ПОЛИТИКЕ: Представљена нова књига Игора Мировића Светло у светионику

У ВЛАСТИ СНОВА И ПОЛИТИКЕ: Представљена нова књига Игора Мировића "Светло у светионику"

НОВА књига Игора Мировића, председника Покрајинске владе и песника, под називом "Светло у светионику", у издању "Лагуне", представљена је синоћ у Библиотеци града Београда.

19. 05. 2022. у 07:45

ИМПЕРИЈАЛИЗАМ БЕРЛИНА ЗАПАЛИО ЈЕ ЧИТАВ БАЛКАН: Књига немачког историчара изазвала политички земљотрес – Срби знају два лица немачке политике

ИМПЕРИЈАЛИЗАМ БЕРЛИНА ЗАПАЛИО ЈЕ ЧИТАВ БАЛКАН: Књига немачког историчара изазвала политички земљотрес – Срби знају два лица немачке политике

НЕМАЧКА империјална политика, прикривена паролама о људским правима, укључујући најопскурније мањине и терористе хрватске и албанске емиграције, од 1945. је трасирала пут који је довео до НАТО агресије на Србију и створио на Западу наратив да су Срби злочиначки народ раван нацистима, показао је немачки историчар Матијас Кинцел у књизи "Пут у рат: Немачка, НАТО и Косово".

18. 05. 2022. у 16:21

НАГРАДА „МИХАИЛО ВАЛТРОВИЋ“: Музејско друштво Србије изабрало најбоље установе и пројекте

НАГРАДА „МИХАИЛО ВАЛТРОВИЋ“: Музејско друштво Србије изабрало најбоље установе и пројекте

Завичајни музеј у Књажевцу и Галерија Матице српске из Новог Сада су овогодишњи добитници награде Музејског друштва Србије „Михаило Валтровић“ у категорији најбољи музеј. Истоимену награду за животно дело добила је мр Рајка Грубић, из Народног музеја у Зрењанину као и др Драго Његован, некадашњи радник и директор Музеја Војводине, док је за најбољи пројекат награђена изложба под називом „Мерак ми је“ Оливере Скоко из зрењанинског музеја.

18. 05. 2022. у 15:13

ЦРТЕЖИ САВЕ ШУМАНОВИЋА: Изложба дела великог уметника, из збирке Народног музеја, од данас доступна публици (ФОТО)

ЦРТЕЖИ САВЕ ШУМАНОВИЋА: Изложба дела великог уметника, из збирке Народног музеја, од данас доступна публици (ФОТО)

У ЗБИРЦИ цртежа и графика југословенских аутора 20. века нашег националног музеја чува се седамдесет осам цртежа великог сликара Саве Шумановића (1896-1942).

18. 05. 2022. у 11:17

МУКЕ СА ПРОКЛЕТОМ АВЛИЈОМ: Пред читаоцима двa нова наслова критичког издања дела нобеловца Иве Андрића

МУКЕ СА "ПРОКЛЕТОМ АВЛИЈОМ": Пред читаоцима двa нова наслова критичког издања дела нобеловца Иве Андрића

У ОКВИРУ великог подухвата Критичког издања дела Иве Андрића јуче су у Задужбини овог великана представљене две нове књиге, "Госпођица", коју је приредио Милан Потребић и "Проклета авлија", чији је приређивач др Милан Алексић.

18. 05. 2022. у 10:14

ТАЈНА ХАВАРИЈЕ У ВИНЧИ: Драган Бјелогрлић данас почиње снимање филма Ланчана реакција

ТАЈНА ХАВАРИЈЕ У ВИНЧИ: Драган Бјелогрлић данас почиње снимање филма "Ланчана реакција"

ПОЗНАТИ глумац и редитељ Драган Бјелогрлић данас почиње снимање новог филма "Ланчана реакција", инспирисан акцидентом у институту "Винча" који се догодио крајем педесетих година прошлог века.

18. 05. 2022. у 08:52 >> 07:41

ДИКЛИЋУ НУШИЋЕВА НАГРАДА: Одлучено ко ће добити признање за животно дело фестивала у Смедереву

ДИКЛИЋУ НУШИЋЕВА НАГРАДА: Одлучено ко ће добити признање за животно дело фестивала у Смедереву

ЛАУРЕАТ овогодишње награде за животно дело глумцу-комичару позоришног фестивала "Нушићеви дани" који се, по 39. пут одржавају у Смедереву од 18. до 26. маја је драмски уметник Богдан Диклић.

18. 05. 2022. у 06:18

ТОМ КРУЗ ПО ПРВИ ПУТ У КАНУ: Свечано отворен 75. Филмски фестивал (ФОТО)

ТОМ КРУЗ ПО ПРВИ ПУТ У КАНУ: Свечано отворен 75. Филмски фестивал (ФОТО)

СЕДАМДЕСЕТ пети филмски фестивал у Кану данас је отворен уз црвени тепих, гламур и присуство светских филмских звезда, посетилаца и филмских гледалаца, враћајући фестивалски сјај у овај град на Азурној обали.

17. 05. 2022. у 23:14

ПУТ ОКО СВЕТА СА МАМУТОМ: Нове сликовнице воде најмлађе читаоце у свет маште, препун авантура

ПУТ ОКО СВЕТА СА МАМУТОМ: Нове сликовнице воде најмлађе читаоце у свет маште, препун авантура

СЛИКОВНИЦЕ "Дечак који је опловио свет", "Усамљени мамут" и "Не волим књиге. Не волим. Нимало. И тачка." преведене су на многе језике и омиљене су међу малишанима широм света.

17. 05. 2022. у 21:30

ДРУШТВО ПОКРЕТАЛЕ ЖЕНСКОМ СНАГОМ: Изложба Јасне Јованов - судбине и стваралаштво тринаест жена које су мењале наше друштво

ДРУШТВО ПОКРЕТАЛЕ ЖЕНСКОМ СНАГОМ: Изложба Јасне Јованов - судбине и стваралаштво тринаест жена које су мењале наше друштво

СУДБИНЕ и стваралаштво тринаест жена које су на различите начине мењале наше друштво, излазећи из сенке доминантних мушкараца током више од једног века, чине ауторску изложбу истакнуте историчарке уметности Јасне Јованов - "Из женског угла".

17. 05. 2022. у 20:30

ПОГЛЕД ИСКОСА: За стваралаштво Барбарогенија

ПОГЛЕД ИСКОСА: За стваралаштво Барбарогенија

УКОЛИКО би се неки циник упитао откуда у ери дигиталне, електронске уметности све више окренуте роботици и генетици, овакав наслов, помињање фигуре која више припада деветнаестом и почетку двадесетог века, такву упитаност једноставно демантује стварност.

17. 05. 2022. у 19:20

СНИМА СЕ НАСТАВАК ДАРЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Серија Задарска кристална ноћ - сусрет после 50 година, ево ко игра Дару и Буду

СНИМА СЕ НАСТАВАК "ДАРЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА": Серија "Задарска кристална ноћ" - сусрет после 50 година, ево ко игра Дару и Буду

РЕДИТЕЉ Предраг Гага Антонијевић у Црној Гори снима серију "Задарска кристална ноћ", која представља наставак филма "Дара из Јасеновца".

17. 05. 2022. у 17:36

ЧОВЕК ЈЕ УВЕК У ПОТРАЗИ ЗА ЉУБАВЉУ И СМИСЛОМ: Драматург Федор Шили о представи Рат и мир у Народном позоришту

ЧОВЕК ЈЕ УВЕК У ПОТРАЗИ ЗА ЉУБАВЉУ И СМИСЛОМ: Драматург Федор Шили о представи "Рат и мир" у Народном позоришту

КАПИТАЛНО дело светске књижевности Толстојев "Рат и мир" премијерно ће бити изведен 30. маја на Великој сцени Народног позоришта, у режији Бориса Лијешевића.

17. 05. 2022. у 17:30

САМИ СЕБИ БРАНИМО СЛОБОДУ: Петар Матовић о збирци О садашњости и седативима

САМИ СЕБИ БРАНИМО СЛОБОДУ: Петар Матовић о збирци "О садашњости и седативима"

ПРИЛИКОМ недавног изјашњавања Великог жирија за престижну награду "Меша Селимовић", коју "Вечерње новости" додељују за књигу године, иза победничког романа "Небо, тако дубоко", Весне Капор на другом месту се нашла - са 15 гласова угледних критичара - песничка књига "О садашњости и седативима" Петра Матовића, у издању Културног центра Новог Сада.

17. 05. 2022. у 15:30

МЛАДИ УМЕТНИЦИ ИЗНАД ИГРЕ: Претпремијера 20.маја у Центру за културу Влада Дивљан

МЛАДИ УМЕТНИЦИ "ИЗНАД ИГРЕ": Претпремијера 20.маја у Центру за културу "Влада Дивљан"

ПРОГРАМ под називом "Изнад игре", сачињен од кореографија чији су аутори уметници Националног ансамбла "Коло", премијерно ће бити изведен 30.маја на Сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта.

17. 05. 2022. у 13:49

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Књига културе - Зоран Ђерић, Портрет песника као умирућег лава

КЊИЖЕВНА КРИТИКА: Књига културе - Зоран Ђерић, "Портрет песника као умирућег лава"

ДЕЛО "Портрет песника као умирућег лава", Зорана Ђерића, професора, књижевника, преводиоца, аутора студија из области књижевности, позоришта и филма, објављено у "Агори" 2021. године, прва је његова књига прозе.

17. 05. 2022. у 13:30

СЕТИ СЕ СМРТИ И ПРОШЛОСТИ: Изложбе фотографија Душана Ђорђевића Memento Мori и СИВ и - временска капсула

СЕТИ СЕ СМРТИ И ПРОШЛОСТИ: Изложбе фотографија Душана Ђорђевића Memento Мori и "СИВ и - временска капсула"

ДВЕ изложбе фотографија Душана Ђорђевића, Memento Мori и "СИВ и - временска капсула", биће постављене у Биоскопу "Балкан" (од 20. маја до 3. јуна), у оквиру манифестације Belgrade Photo Month.

17. 05. 2022. у 13:29

ДАХ ТЕАТАР И ТИ МОРАШ БИТИ ЗЕНИТИСТА!: Интерактивна мултимедијална исталација у Галерији Н.ЕОН

ДАХ ТЕАТАР И "ТИ МОРАШ БИТИ ЗЕНИТИСТА!": Интерактивна мултимедијална исталација у Галерији Н.ЕОН

ДАХ Театар отвара интерактивну мултимедијалну инсталацију "Ти мораш бити зенитиста!", а биће отворена три дана (17, 18. и 19. маја) у Галерији Н.ЕОН. Ова инсталација-изложба је замишљена за различите галеријске и музејске просторе и  промишља наслеђе аутентичног авангардног уметничког покрета са наших простора: зенитизма. Тај авангардни покрет настао је двадесетих година двадесетог века и указује на важност континуитета у уметничкој традицији једне земље, истражујући какви су данас, тачно сто година од покретања часописа "Зенит", одјеци зенитистичких идеја, како у савременој уметности, тако и у савременом друштву.

17. 05. 2022. у 13:13

СЛАВНИ ГОСТИ ПОНОВО У КАНУ: Најугледнија филмска смотра на свету биће отворена вечерас

СЛАВНИ ГОСТИ ПОНОВО У КАНУ: Најугледнија филмска смотра на свету биће отворена вечерас

ПОСЛЕ једног отказивања (2020), а потом померања на летњи термин због пандемије (2021) најугледнија филмска смотра на свету, Кански фестивал, ове године се на јубиларни, 75. рођендан, враћа у пуном сјају.

17. 05. 2022. у 11:30