ОН ЈЕ ИНКАРНАЦИЈА БОЖАНСТВА: Тони Сервило међу највећим светским глумцима, велико признање за италијанског уметника

ОН ЈЕ ИНКАРНАЦИЈА БОЖАНСТВА: Тони Сервило међу највећим светским глумцима, велико признање за италијанског уметника

"ВЕЛИКА лепота" редитеља Паола Сорентина, филм за који је добио Оскара, само је један од 5 филмова где је његов омиљени глумац Тони Сервило био протагониста и постао звезда, а сада га је Њујорк тајмс сврстао на листу међу 25 најбољих глумаца на свету у последње две деценије, али ставио не на било које место већ на седмо у огромној интернационалној конкуренцији.

30. 11. 2020. у 16:03

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “ЕЧКА – СЛИКА 2020.”: Једнодневно дружење уметника повод и инспирација за радове који ће бити изложени у Зрењанину

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “ЕЧКА – СЛИКА 2020.”: Једнодневно дружење уметника повод и инспирација за радове који ће бити изложени у Зрењанину

ЈЕДНОДНЕВНО дружење на отвореном уместо уобичајене ликовне колоније, био је повод и инспирација да настану радови који ће бити изложени у Савременој галерији Зрењанин : посетиоци могу погледати изложбу (од 7. до 31. децембра) а њен назив је “Уметничка колонија Ечка – слика 2020.”

30. 11. 2020. у 18:47

ПРЕМИЈЕРНИ “ПАРАВАНИ”:  Прво извођење у неуобичајеном теримину

ПРЕМИЈЕРНИ “ПАРАВАНИ”: Прво извођење у неуобичајеном теримину

НА сцени Новосадског позоришта (Ujvideki sinhaz) биће изведена драма “Паравани” француског аутора Жана Женеа у редитељском читању госта из Сарајева Дина Мустафића: премијера је на репертоару 5. децембра, најављују у овом театру.

30. 11. 2020. у 21:03

ПРЕМИНУО БРАНИМИР ШЋЕПАНОВИЋ: Био је један од најпревођенијих српских и југословенских писаца

ПРЕМИНУО БРАНИМИР ШЋЕПАНОВИЋ: Био је један од најпревођенијих српских и југословенских писаца

ДАНАС је у Дому за старе на Бежанији преминуо Брана Шћепановић (1937), један од најпревођенијих српских и југословенских писаца - објавио је на друштвеним мрежама писац и издавач Зоран Живковић.

30. 11. 2020. у 21:58

НА КРАЈУ САМ БИО УМОРАН: Последњи интервју Бранимира Шћепановића за Новости

НА КРАЈУ САМ БИО УМОРАН: Последњи интервју Бранимира Шћепановића за "Новости"

КУЛТУРА, књижевност и озбиљна уметност маргинализоване су, јер тријумфују вулгарност, естрада и површност. Нисамвише у годинама када се могу радовати било каквим промоцијама и обележавањима. У мојима годинама, а то су озбиљне године, све постаје мање интересантно и мање значајно, мало шта може човека обрадовати.

30. 11. 2020. у 22:16

ПРИЗНАЊЕ ЗА ПРВУ ЗБИРКУ: Ускоро  педесето издање  Књижевне  награде “Бранко Миљковић”

ПРИЗНАЊЕ ЗА ПРВУ ЗБИРКУ: Ускоро педесето издање Књижевне награде “Бранко Миљковић”

ЈУБИЛАРНА, педесета Књижевна награда “Бранко Миљковић” (коју за поезију. додељује Град Ниш у организацији нишког Културног центра) – биће додељена почетком наредне године.

30. 11. 2020. у 23:15

(АНКЕТА) КРАЈ СЛОМА ИЗАЗВАО БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ ГЛЕДАЛАЦА: Хју Грант открио како је требало да се заврши серија о доктору убици

(АНКЕТА) КРАЈ "СЛОМА" ИЗАЗВАО БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ ГЛЕДАЛАЦА: Хју Грант открио како је требало да се заврши серија о доктору убици

ПОСЛЕДЊА епизода серије "Слом", која је емитовала прошле недеље, изазвала је подељене реакције међу гледаоцима и критичарима, и многи сматрају да је разрешење драме "разочаравајуће". Расправу о томе је додатно подгрејала и изјава главног глумца серије Хјуа Гранта који је изјавио да је тражио промене сценарија финалне епизоде.

01. 12. 2020. у 21:24

ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕО ОДЛУКУ: Награда Небојша Деветак додељена Ивану Лаловићу

ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕО ОДЛУКУ: Награда "Небојша Деветак" додељена Ивану Лаловићу

НАГРАДУ "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у часопису "Траг" за 2019. годину добио је песник из Београда Иван Лаловић, саопштено је из Народне библиотеке "Данило Киш".

01. 12. 2020. у 21:05

ДРАНГУЛИЈЕ ОД МИСЛИ: Ипак су све те крхотине и остаци прошлости на неки начин повезани с нематеријалним стварима

ДРАНГУЛИЈЕ ОД МИСЛИ: Ипак су све те крхотине и остаци прошлости на неки начин повезани с нематеријалним стварима

Најчвршћа везаност за ствари - за њихову биографију, географију, рођење и смрт - довела је до тога да сам у кутију за ципеле слагала оно од чега ми је било тешко да се растанем: пукнуту порцеланску зделицу мога прадеде у којој је држао некакве точкиће и опруге од сатова, разбијени кинески прибор за чај који је мој први муж случајно збацио раменом заједно с полицом, бакине глас рукавице (балске!) такве величине да су пукле кад је једна дебељушкаста дванаестогодишња девојчица покушала да их проба, прабакина напола расплетена корпица за коју се не зна чему је служила, поносна значка гимназије из Калуге госпође Салове и комадић воштаног платна из родне куће на ком је написано име мога брата од стрица који се родио десет година после мене.

01. 12. 2020. у 19:47

ПОГЛЕД ИСКОСА: Мајстор прецизне фигурације - подсећање на сликара Слободана Ђурђевића

ПОГЛЕД ИСКОСА: Мајстор прецизне фигурације - подсећање на сликара Слободана Ђурђевића

Пет година је како Слободан Боб Ђурђевић више није у овој арени универзума. Одсечан и чврст, велики противник негативних појава у савременој уметности, био је стога и велики традиционалиста, један од најбољих српских сликара реалиста у 20. веку.

01. 12. 2020. у 18:42

ГОДАРОВ И БЕЛМОНДОВ СКОК У ИСТОРИЈУ: Шест деценија од антологијског филма До последњег даха

ГОДАРОВ И БЕЛМОНДОВ СКОК У ИСТОРИЈУ: Шест деценија од антологијског филма "До последњег даха"

МОЈА једина амбиција била је да снимим обичан гангстерски филм - рећи ће много година касније Жан-Лик Годар о свом дебитантском остварењу "До последњег даха" које ове године слави 60. рођендан.

01. 12. 2020. у 16:33

СА МАРИНОМ ДО ДУБИНЕ ДУШЕ: Редитељ Борис Миљковић о документарцу посвећеном великој уметници, роману Југословени, новом таласу

СА МАРИНОМ ДО ДУБИНЕ ДУШЕ: Редитељ Борис Миљковић о документарцу посвећеном великој уметници, роману "Југословени", новом таласу

ИЗЛОЖБУ "Чистач" Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности видело је више од 60.000 људи, а на њеном предавању на Ушћу, својеврсном уметничком Вудстоку, присуствовало је 6.000-7.000 младих људи, који су заиста уживали у том искуству. Обе бројке су импресивне.

01. 12. 2020. у 13:48

ЕКСКЛУЗИВНО: „Дара“ у трци за златни глобус

ЕКСКЛУЗИВНО: „Дара“ у трци за златни глобус

РАТНА драма „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Гаге Антонијевића, представник Србије на такмичењу за Оскар, како „Новости“ ексклузивно сазнају, ушла је у званичну трку за Златни глобус, и то не само у категорији за најбољи страни филм, већ и у свим осталим категоријама.

01. 12. 2020. у 13:41

„ЗЛАТНО СУНЦЕ“ ЈАДРАНКИ ВАСИЋ: Дечји културни центар додељује признање директорки школе из Косовске Каменице

„ЗЛАТНО СУНЦЕ“ ЈАДРАНКИ ВАСИЋ: Дечји културни центар додељује признање директорки школе из Косовске Каменице

УПРАВНИ одбор Дечјег културног центра Београд, на челу са Мињом Суботом, и директор Дечјег културног центра Београд, Драган Марић, донели су одлуку да овогодишња плакета „Златно сунце” буде уручена Јадранки Васић, директорки ОШ „Десанка Максимовић'' из Косовске Каменице – у петак,4.децембара, у просторијма Центра.

01. 12. 2020. у 13:35

ДЕСАНКИН ЖИВОТ У ПОЕЗИЈИ: Станиша Тутњевић о новом издању књиге Тражим помиловање

ДЕСАНКИН ЖИВОТ У ПОЕЗИЈИ: Станиша Тутњевић о новом издању књиге "Тражим помиловање"

КАО случајни одјек недавних спорова око места Десанке Максимовић у школским програмима, код издавачке куће "Свет књиге" управо су изашле две књиге којима се слика о највећој српској песникињи 20. века проширује и још боље утемељује: студија "Лирска мисаоност Десанке Максимовић" Станише Тутњевића и ново, другачије издање знамените збирке "Тражим помиловање", коју је приредио исти аутор.

01. 12. 2020. у 12:39

ДАРА ИДЕ ДО ОСКАРА: Наташа Дракулић - Ако је за нешто требало да се родим, онда је то овај филм

"ДАРА" ИДЕ ДО ОСКАРА: Наташа Дракулић - Ако је за нешто требало да се родим, онда је то овај филм

ФИЛМ "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића, а по сценарију Наташе Дракулић, биће српски представник у трци за 93. награду Оскар, у категорији за најбољи међународни филм.

01. 12. 2020. у 11:34

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Сјај архитектуре и беда уметности

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Сјај архитектуре и беда уметности

Недавно је у Београду отворена "Галерија Београд", највећи шопинг центар у региону. На његовој изградњи и изградњи суседне 42-спратне "Куле Београд" ангажовани су инострани радници и стручњаци, који су "препородили овај донедавно поплављен и запуштен део престонице".

01. 12. 2020. у 11:16