ПИСАЦ ЈЕ ЗВЕЗДА ПОЗОРНИЦЕ: Беседом Миодрага Табачког и представом о Милеви Ајнштајн почело је 67. Стеријино позорје

ПИСАЦ ЈЕ ЗВЕЗДА ПОЗОРНИЦЕ: Беседом Миодрага Табачког и представом о Милеви Ајнштајн почело је 67. Стеријино позорје

СА жељом да се наши класици и савременици и даље играју у нашим, али и у страним позориштима, као и да се појаве нови, млади драмски писци, дописни члан САНУ, сценограф, костимограф и четвороструки лауреат Стеријине награде Миодраг Табачки, вечерас је у Српском народном позоришту у Новом Саду отворио 67. Стеријино позорје које ће "на даскама које живот значе" интензивно живети до 3. јуна.

26. 05. 2022. у 21:48

ЈАВНО ПРЕДАВАЊЕ ЕРВИНА ВУРМА 30. МАЈА ИПРЕД МСУБ: Један минут са публиком на Ушћу

ЈАВНО ПРЕДАВАЊЕ ЕРВИНА ВУРМА 30. МАЈА ИПРЕД МСУБ: "Један минут" са публиком на Ушћу

СВЕТСКИ славни уметник Ервин Вурм, чија изложба "Један минут заувек", је у току на свих пет нивоа београдској Музеја саверемене уметности, одржаће 30. маја јавно предавање испред испред здања на Ушћу, са почетком у 20 часова.

26. 05. 2022. у 17:15

ИЗЛОЖБА О НЕСВАКИДАШЊОЈ АВАНТУРИ У ГАЛЕРИЈИ ХЕСТИА: Од једрилице до бурета за виски!

ИЗЛОЖБА О НЕСВАКИДАШЊОЈ АВАНТУРИ У ГАЛЕРИЈИ "ХЕСТИА": Од једрилице до бурета за виски!

У ГАЛЕРИЈИ и уметничкој резиденцији "Хестиа", до 5. јуна ће бити отворена изложба Hogehead 733, интернационалног, мултимедијалног уметничког двојца, кога чине Максим Берто, из Француске и Марк Пожлеп, из Словеније.

26. 05. 2022. у 16:38

„КАРМИНА БУРАНА“ ЗА 10 ХИЉАДА НОВОСАЂАНА: Орфово култно дело на платоу испред Српског народног позоришта

„КАРМИНА БУРАНА“ ЗА 10 ХИЉАДА НОВОСАЂАНА: Орфово култно дело на платоу испред Српског народног позоришта

НА платоу испред Српског народног позоришта у Новом Саду синоћ је 400 музичара за око 10 хиљада окупљених Новосађана извело чувено дело Карла Орфа „Кармина Бурана.“

26. 05. 2022. у 12:01

СТЕРИЈУ ЖЕЛИ ДЕВЕТ ПРЕДСТАВА: У Српском народном позоришту вечерас почиње 67. Позорје и трајаће до 3. јуна

"СТЕРИЈУ" ЖЕЛИ ДЕВЕТ ПРЕДСТАВА: У Српском народном позоришту вечерас почиње 67. Позорје и трајаће до 3. јуна

БЕСЕДОМ дописног члана САНУ, сценографа, костимографа и двоструког лауреата Стеријине награде Миодрага Табачког, а одмах затим и премијером представе изван такмичарске селекције "Милева" редитељке Анице Томић Народног позоришта из Сомбора, вечерас у 20 сати у Српском народном позоришту у Новом Саду започеће престижни 67. фестивал Стеријино позорје.

26. 05. 2022. у 11:14

МЕСЕЦ ДАНА ЗА АРХИТЕКТУРУ: Отварањем изложбе у Ликовној галерији Културног центра Београда почиње 17. БИНА

МЕСЕЦ ДАНА ЗА АРХИТЕКТУРУ: Отварањем изложбе у Ликовној галерији Културног центра Београда почиње 17. БИНА

ОБЕЛЕЖАВАЊУ 125. рођења великана српске архитектуре Николе Добровића прикључило се и 17. издање Београдске интернационалне недеље архитектуре - БИНА 2022, која ће од вечерас представити и централну изложбу у Ликовној галерији КЦБ, као и низ предавања, трибина, радионица и већ традиционалних шетњи.

26. 05. 2022. у 10:27

КАН ЈЕ ПРОПАГАНДНО ОРУЖЈЕ: Велики француски режисер Жан-Лик Годар оштро критиковао обраћање Зеленског на Кроазети

КАН ЈЕ ПРОПАГАНДНО ОРУЖЈЕ: Велики француски режисер Жан-Лик Годар оштро критиковао обраћање Зеленског на Кроазети

ОБРАЋАЊЕ Владимира Зеленског на отварању Канског фестивала је само по себи очигледно ако се посматра из угла мизансцена: лош глумац, професионални комичар наступа пред погледима других професионалаца успешних у својим професијама. Као да је било потребно инсценирање још једног светског рата и претња још једне катастрофе да бисмо знали да је Кан пропагандно оружје као и свако друго. Пропагирају западњачку естетику, шта друго - казао је великан седме уметности, 91-годишњи француски редитељ Жан-Лик Годар тамошњој телевизији, а потом наставио. - Замислите сада да је сам рат та естетика која се развија током светског фестивала, чији су актери сукобљене државе, тачније државе "у сукобу интереса", које емитују представе чији смо сви ми гледаоци... како вам се то чини?

26. 05. 2022. у 09:37

МИРА БАЊАЦ УВЕЛИЧАЛА ЈУБИЛЕЈ: Сценариста Жарко Јокановић о 500. епизоди Игре судбине

МИРА БАЊАЦ УВЕЛИЧАЛА ЈУБИЛЕЈ: Сценариста Жарко Јокановић о 500. епизоди "Игре судбине"

У ПОПУЛАРНОЈ серији "Игра судбине" од вечерашње, 500. епизоде, гледаћемо и чувену Миру Бањац. Велики јубилеј, који ћемо пратити од 20.00 на Првој ТВ, са сарадницима ће прославити и непредвидиви сценариста Жарко Јокановић, који, у интервјуу за "Новости", истиче да је ово "велика победа сјајне екипе".

25. 05. 2022. у 17:04

ОСТАВИЛА ЖИВИ ТРАГ: Наслеђе Милене ЈНК (1943-2021) присутно кроз активности њеног легата

ОСТАВИЛА ЖИВИ ТРАГ: Наслеђе Милене ЈНК (1943-2021) присутно кроз активности њеног легата

ПРОШЛЕ године, на данашњи дан, у шетњу небеским вртовима упутила се Милена Јефтић Ничева Костић (1943-2021), врхунски сликар, костимограф, сценограф, надалеко признати креатор лутака и светски путник. Велики део свога опуса, још док је била у пуној стваралачкој снази, као тада једини живи легатор, завештала је београдској Кући легата, а касније и стан-атеље у коме је радила и живела.

25. 05. 2022. у 12:19

ОСУЂЕН НА ТЕЖАК ЖИВОТ: Објављен аутобиографски роман Видно поље Горана Бабића

ОСУЂЕН НА ТЕЖАК ЖИВОТ: Објављен аутобиографски роман "Видно поље" Горана Бабића

ЈЕДНОМ приликом истакнутог писца Горана Бабића (1944) генерал Ивица Кукоч, иначе дугогодишњи пријатељ његових родитеља, упитао га је зашто је почетком деведесетих дошао у Београд из Загреба у коме је живео пола века.

25. 05. 2022. у 10:25

ВРЕМЕ РАСПАДА И АНТИСРПСКЕ КЛИМЕ: Историчарка Јелена Гускова о књизи Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе (1985-1995)

ВРЕМЕ РАСПАДА И АНТИСРПСКЕ КЛИМЕ: Историчарка Јелена Гускова о књизи "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе (1985-1995)"

ЧВРСТЕ историјске нити између руског и српског народа нису покидане ни пре тридесет година у време распада СССР-а и СФРЈ када руска дипломатија, нажалост, није испунила очекивања Срба,а неће бити прекинуте ни данас, упркос притиску Запада на вашу земљу због рата у Украјини. Русија и Србија се неће потпуно удаљити мада је ваше руководство принуђено да балансира. Сигурна сам да ћемо заједно победити и направити нови и праведнији свет.

25. 05. 2022. у 09:49

ДЕЛИМА СПАЈАО ВЕЧНО И ПРОЛАЗНО: Преминуо сликар Миодраг Ђилас (1932-2022) аутор посвећен фантастичним мотивима

ДЕЛИМА СПАЈАО ВЕЧНО И ПРОЛАЗНО: Преминуо сликар Миодраг Ђилас (1932-2022) аутор посвећен фантастичним мотивима

СЛИКАР митолошких птица, светлећих риба, чудовишних звери и непознатих простора, али и Лепенаца, Хиландара и Грачанице - Миодраг Ђилас (1932-2022), преминуо је у суботу 21. маја, у Обреновцу, потврдио је, "Новостима", његов син Александар, такође уметник.

24. 05. 2022. у 22:39

МАВЕРИК ОПЕТ ОДУЗИМА ДАХ: Стиже дугоочекивани наставак хит филма Топ ган

МАВЕРИК ОПЕТ ОДУЗИМА ДАХ: Стиже дугоочекивани наставак хит филма "Топ ган"

СЛИКА шлема, два авиона и пилота у кокпиту која је 1983. илустровала новински чланак о америчкој пилотској школи "Топ ган" била је довољна инспирација да продуцент Џери Брукхајмер покрене снимање истоименог филма.

24. 05. 2022. у 20:33

ТРИ ПЕРФОРМАНСА: Јубиларно 20. Бијенале уметности у Панчеву

ТРИ ПЕРФОРМАНСА: Јубиларно 20. Бијенале уметности у Панчеву

ЈУБИЛАРНО 20. Бијенале уметности у Панчеву под називом "рафинеријаманастир" биће свечано отворено 27. маја у 17.30 у Народном музеју Панчево, а током вечери биће изведена и три перформанса, уз једну филмску пројекцију.

24. 05. 2022. у 19:27

ЕВРОПА НАСУВО: Испоставља се да је ради спашавања човечанства од еколошких проблема неопходно, за почетак, умивање без воде

ЕВРОПА НАСУВО: Испоставља се да је ради спашавања човечанства од еколошких проблема неопходно, за почетак, умивање без воде

Ако би постојао некакав пријемни испит за ступање у савремену европску политику, он не би подразумевао изборе, него одговор на једно једино питање: а какве би се још санкције могле увести Русији?

24. 05. 2022. у 18:44

ЛАУРЕАТ ЂУКИЋ: Награда за цртеж Владимир Величковић

ЛАУРЕАТ ЂУКИЋ: Награда за цртеж "Владимир Величковић"

ПРВА награда на конкурсу за цртеж Фондације "Владимир Величковић", која се додељује у сарадњи са Фондацијом за цртеж Галерије "Хаос" и под покровитељством САНУ, припала је Предрагу Ђукићу, уметнику из Београда.

24. 05. 2022. у 17:18

ПОЛИТИЧКА КОРЕКТНОСТ РАЂА МЛАКЕ КЊИГЕ: Француски писац Франк Буис о роману Ниједне жене син

ПОЛИТИЧКА КОРЕКТНОСТ РАЂА МЛАКЕ КЊИГЕ: Француски писац Франк Буис о роману "Ниједне жене син"

ФРАЦУСКИ писац Франк Буис, гост Молијерових дана, постигао је невероватан успех романом "Ниједне жене син", који је продат у милионском тиражу, а код нас га је објавила издавачка кућа "Ваганар", у преводу Јоване Илић.

24. 05. 2022. у 11:33

ЗАГОНЕТКА ВЕЛИКОГ КРАЉА: Монографија др Иване Коматине о Урошу Првом Немањићу

ЗАГОНЕТКА ВЕЛИКОГ КРАЉА: Монографија др Иване Коматине о Урошу Првом Немањићу

КРАЉ Урош Први једини је Немањић који у свом добу добио епитет "Велики", најзначајнији који један владар може понети, јер указује да су га савременици сматрали изузетном личношћу чија је владавина имала посебан значај у тадашњој Европи. Са друге стране, о Урошу је остало веома мало докумената, што га је претворило у загонетку у чије се решавање дуго није упуштало.

24. 05. 2022. у 10:25