ZMAJEVI PLOVILI JEZEROM: Na Adi Ciganliji održano tradicionalno takmičenje u azijskom veslanju

B. B.

24. 05. 2021. u 10:50

ZMAJEVI čamci su juče zaplovili Savskim jezerom. Pod geslom "Probudi zmaja u sebi", srednjoškolci i studenti su na Adi Ciganliji pokazali svoju veštinu u azijskom veslanju na tradicionalnom "Dragon kupu".

ЗМАЈЕВИ ПЛОВИЛИ ЈЕЗЕРОМ: На Ади Циганлији одржано традиционално такмичење у азијском веслању

Foto M.Anđela

Atraktivni čamci, pored takmičara, privukli su pažnju Beograđana koji su lep dan iskoristili da provedu u prirodi.

Prema rečima Nika Cuce, predsednika Dragon boat Saveza Srbije, nadmetalo se oko 300 takmičara okupljenih u 12 timova, po četiri srednje škole i isto toliko fakulteta. Vesla se u malim i velikim čamcima, koji mogu imati 10 ili 20 takmičara. Brod napred krasi zmajeva glava, a na kraju rep. Deo ekipe su kormilar i bubnjar.

Foto M.Anđela

- Staza je duga 250 i 1.200 metara, u kojoj se brodovi okreću oko bova - objašnjava Cuce.

- Tu može biti prevrtanja. Pobednik je onaj ko najbrže pređe staze. U ovoj disciplini nema svetskog rekorda, jer vreme zavisi od vode, vetra i drugih uslova. Reč je o sportu koji je drugi na svetu po masovnosti, odmah posle fudbala.

VLADARI VODE

MITSKI zmajevi smatraju se za vladare vode na zemlji (reke, jezera i mora), kao i za vladare vode na nebu (oblaci, magla i kiša).

Nezaobilazan član posade je bubnjar, koji svojim udaranjem u doboš proizvodi zvuke otkucaja srca zmaja, odnosno usklađuje tempo veslača. U ovom jedinstvenom sportu se mere timski duh i zajedništvo, a ne kvalitet i napor pojedinca.

Da je sezona na najvećem beogradskom kupalištu već počela govori gužva na Adi. U baštama kafića se tražilo mesto više. Oni sportskog duha su uživali u vožnji rolera, bicikla, sunčanju. Kupača gotovo da nije bilo, tek dvoje-troje, koji su se odvažili da uđu u vodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna