ODLAZAK BALERINE I KOREOGRAFA: Od posledica požara preminula Mirjana Zdravković

M. N. M.

13. 05. 2021. u 22:40

BIVŠA balerina i koreograf, ali i prevodilac, teoretičar i kritičar baleta Mirjana Zdravković preminula je u četvrtak u Beogradu, od posledica požara koji je izbio u stanu u Pop Lukinoj ulici gde je živela sa suprugom, uglednim prevodiocem Nikolom Bertolinom.

ОДЛАЗАК БАЛЕРИНЕ И КОРЕОГРАФА: Од последица пожара преминула Мирјана Здравковић

Foto UBUS

Rođena 1937, Mirjana je karijeru u beogradskom baletu počela 1955, a (osim godine u zagrebačkom HNK) na istoj sceni ostaje do odlaska u penziju 1982. Status soliste dobila je 1960, ostvarila značajne uloge sarađujući sa vrhunskim partnerima i koreografima.

Usled čestih problema s povredom kolena, Zdravkovićeva se polako okreće intelektualnom i koreografskom radu i završava 1973. francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu. Postavila je u "Krugu 101" Narodnog pozorišta balet "Stihovi, oblici, Verlen" 1974, za atinsku TV Skrjabinove "Snove" i Sukovu "LJubavnu pesmu" a za TV Beograd balet "Kavez" na muziku Rajka Maksimovića. Posvećuje se i prevođenju književnih dela sa francuskog i započinje karijeru baletskog kritičara, teoretičara, hroničara. Napisala je tri studije o koreografskom delu Dimitrija Parlića, jednu o Veri Kostić i više studija o beogradskom baletu.

Od Narodnog pozorišta u Beogradu dobila je priznanja za dvadeset godina rada i za unapređenje umetničke igre, a 2012. i nagradu za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)