PLATO GOTOV ZA VIKEND? Posle probijanja svih rokova i dvogodišnje gradnje, skver kod Palmotićeve ulice konačno će biti završen

S. B. MILOŠEVIĆ

13. 05. 2021. u 08:51

ROKOVI pomerani unedogled, dani bez ijednog radnika na gradilištu, izmene projekta u nekoliko faza - samo su deo onoga što se od juna 2019. dešavalo na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona.

ПЛАТО ГОТОВ ЗА ВИКЕНД? После пробијања свих рокова и двогодишње градње, сквер код Палмотићеве улице коначно ће бити завршен

Foto D. Milovanović

U tom periodu, kako tako završen je ceo potez od Ruzveltove do Kalemegdana, Savski trg, Karađorđeva, a neimari ovaj skver nikako da privedu kraju.

Opravdanja brojna. Sada kažu, biće gotovo sve do kraja nedelje. A ipak, ni tu nije kraj pošto će jedan deo biti ponovo raskopan zbog "zaboravljene" fontane.

Juče je ovaj skver završavalo 12 majstora. I dok su neki popunjavali rupe, drugi su na uglu sa Ulicom Milana Kašanina postavljali ploče. Govore da će sve biti gotovo do kraja nedelje.

Kažu da im je izmena projekta najviše napravila problem, kao i to što Toplovod nije na vreme uradio svoj deo posla, baš na tom delu.

A kad se postave ploče, potrebno je staviti i klupe, i drugi urbani mobilijar. Nema ni fontane, koja je planirana na uglu sa Dalmatinskom.

Glavni urbanista Marko Stojčić kaže da je izvođaču radova "više ništa ne veruje" i da se nada da će sve biti gotovo do nedelje.

- Bilo je problema, sve je usporilo radove, i podzemne instalacije i izmena projekta.

FINIŠ Idejno rešenje uradio je slovenački arhitekta Žnidaršič, Foto D. Milovanović

Fontanu ćemo raditi u drugoj fazi, pošto njena izgradnja ide preko "Beogradkog vodovoda i kanalizacije", u sklopu javne nabavke za gradnju pet takvih vodoskoka. Priprema je urađena, sve je napravljeno, pa će biti potrebno da se samo ploče podignu. Plato neće biti nanovo raskopavan kao na Cvetnom trgu - pojašnjava urbanista.

Na pitanje kada će biti postavljen spomenik Jerneju Kopitaru na tom platou, kaže, tek najesen.

- Trebalo bi da bude postavljen u septembru. Slovenija predsedava EU od 1. jula, pa će postavljanje spomenika ovom lingvisti biti jedan od vidova promocije te zemlje - kaže Stojčić.

OPAO POSAO

UGOSTITELjI su pokušavali da rade i prošlo i pretprošlo leto, pomerali bašte. Bili su bez vode, struje, interneta.

- Posao nam je za ove dve godine opao 70 odsto. Ne znam ni kako smo opstali. Komšija do nas, zatvorio je lokal. Svega smo se naslušali i nagledali. Lažnih obećanja nam je dosta - kažu kafedžije iz okoline.

Radovi su počeli tokom leta 2019. kada su raskopane i ulice 27. marta i Džordža Vašingtona. Palmotićeva je tada bila zatvorena za saobraćaj i tako je bilo sve do kraja 2020. godine.

Majstora u startu ovde nije bilo dovoljno, a posao se traljavo odvijao. Valjalo je završiti ulice, trotoare duž Kraljice Marije, 27. marta kako bi Starograđani mogli normalno da funkcionišu. A onda je taj deo završen, a potez od Palmotićeve do Zoološkog vrta ostavljen za narednu godinu. Građevinska sezona je počela u februaru, a odmah su stigla objašnjenja da su podzemne instalacije napravile problem i da je prvobitno idejno rešenje moralo da se prilagođava situaciji na terenu. Dodatno, umešala se i pandemija virusa korona.

POKLON GRADA LjUBLjANE

SPOMENIK Kopitaru podiže se na osnovu međunarodnog reciprociteta, budući da je u Ljubljani postavljen spomenik reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću.

Idejno rešenje platoa koje je uradio slovenački arhitekta Roko Žnidaršič, u maju 2020. bilo je na ponovnoj izradi, i moralo je do tančina da se sa njim usaglasi. Bez njegove dozvole nije moglo da se nastavi sa radovima. Tada je rečeno da bi skver trebalo da bude završen krajem jula, a onda je rok pomeren na početak septembra 2020. Hilandarska ulica je tokom jula pomerena udesno, zbog boljeg uliva u Palmotićevu. Kaskade su napravljene tokom avgusta. I dok je taj deo dobio svoje obrise, ugao Dalmatinske i Džordža Vašingtona i dalje je bio raskopan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!