AUTOBUSOM KROZ ZABRANSKU: Stanovnici Leštana traže liniju javnog prevoza koja bi ih spojila sa Kaluđericom

J. DINČIĆ

05. 05. 2021. u 08:51

ZABRANSKA ulica u gročanskom naselju Leštane ima oko 300 kuća i više od 1.000 stanovnika koji do prve autobuske stanice pešače i do nekoliko kilometara.

АУТОБУСОМ КРОЗ ЗАБРАНСКУ: Становници Лештана траже линију јавног превоза која би их спојила са Калуђерицом

Foto Arhiva

Iako je ulica rekonstruisana prošle godine, nadležni iz opštine ističu da nisu postojali uslovi za njeno proširenje. Međutim, iz Sekretarijata za javni prevoz kažu da postoje namere da se uvede nova minibus linija koja bi spojila naselja Leštane, Kaluđerica i Mali Mokri Lug, i to kroz Zabransku ulicu.

Na ovu mogućnost svakako je najviše uticala novoizgrađena saobraćajnica koja spaja Mali Mokri Lug i Kaluđericu, a gde su se nakon završetka radova stvorili uslovi za uspostavljanje nove minibus linije. Planirano je da ona saobraća od terminusa "Leštane - Ravan", preko naselja Leštane, Zabranskom do Kaluđerice i Malog Mokrog Luga.

- U dogovoru sa predstavnicima opština Grocka i Zvezdara definisaće se konačna verzija trase koja bi predstavljala optimalno rešenje za stanovnike navedenih naselja - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata.

NOVO GROBLJE

U ZABRANSKOJ ulici u toku su radovi i na izgradnji novog centralnog groblja. Završene su pristupne saobraćajnice, i uskoro bi trebalo da se krene sa izgradnjom grobnih mesta. Planirano je da radovi koje izvodi Direkcija za izgradnju budu završeni do kraja ove godine.

Dok se planovi ne obistine, meštani Leštana do pijace, crkve, vrtića i škole moraju da pešače. Dodatni problem su i trotoari koji nedostaju u ovoj ulici, koja im je direktna veza sa Kaluđeriocm, a koju su putari detaljno sredili prošle godine. Ističu i da gabariti ulice mogu da izdrže uspostavljanje linija javnog gradskog prevoza, jer su tokom prošle godine dok se gradila škola u Leštanima, ovom ulicom školski autobusi svakodnevno prevozili decu do Kaluđerice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

ANDRIĆ GA IZBEGAVAO, MIRA BANJAC GA IZDRŽAVALA: Teška sudbina Mike Antića - doktori mu pred smrt zbog bolesti odstranili deo jezika