OSIGURANJE IM DODATNI NAMET: Uprkos havarijama, malo stanara u Beogradu obezbeđuje zajedničke delove zgrade

M. STANOJKOVIĆ

27. 04. 2021. u 13:30

DA osigura svoju stambenu zgradu od nepredviđenih okolnosti u prestonici se odlučuje veoma mali procenat stanara.

ОСИГУРАЊЕ ИМ ДОДАТНИ НАМЕТ: Упркос хаваријама, мало станара у Београду обезбеђује заједничке делове зграде

Foto: B. R.

Iako uplatom ove mesečne takse mogu da pokriju kasnije troškove popravki zajedničkih delova u slučaju požara, poplava ili drugih nepogoda, već zaduženi za raznorazne takse za održavanje zgrada i računa za domaćinstva, mnogi to vide kao udar na budžet pre nego kao potencijalnu zaštitu.

Poslednji slučaj požara koji je izbio u višespratnici u Bulevaru Mihajla Putina 201 kada je u hodniku pričinjena materijalna šteta, pokrenuo je pitanje šta stanari mogu da urade u ovakcim situacijama i kada mogu da računaju na isplatu osiguranja.

- Od 400 zgrada koje su u našem sistemu održavanja, samo dve uplaćuju osiguranje zajedničkih delova - kaže Ljubiša Banovački iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Polisa važi kod havarije na krovu, pucanja cevi na zajedničkim instalacijama, a takođe, može da osigura stanare od nanete štete trećim licima. U slučaju kada se, recimo, fasada zbog neodržavanja, obruši na parkirane automobile. Stanari to vide kao dodatni trošak i retko se odlučuju da zaštite zajedničke delove, kao i svoje stanove.

Tako su prošle godine stanari jedne zgrade u Strahinjića Bana imali iznenadni trošak kada je deo fasade oštetio parkirane automobile. U tom slučaju, zgrada je bila dužna da nadomesti štetu. Međutim, vlasnik automobila imao je uplaćeno kasko osiguranje, pa je štetu naplatio od osiguravajuće kuće. Ali, ta kuća utužila je zgradu kako bi naplatila štetu pričinjenu zbog neodržavanja zgrade.

Šta se nudi u paketu usluga osiguravajućih društava koje u svojoj ponudi imaju ovu vrstu polise. Osiguravaju se krov, fasada, liftovi, stepeništa, hodnici, podrumi, temelji, dimnjaci, garaže, vešernice... Osim toga, moguće je da se na ovaj način od eventualne štete zaštite i vodovodne, kanalizacione, elektro i druge instalacije.

UPRAVNIK OSIGURAN

ZANIMLjIVO je i da profesionalni upravnici mogu da uplate osigranje od profesionalne odgovornosti usled finansijske štete pričinjene stambenoj zajednici. U ovom slučaju, on je siguran ukoliko zbog propusta u radu stanari pretrpe štetu na zajedničkom ili na posebnom delu.

Međutim, ako se usled požara ili nekih drugih havarija u zgradi šteta proširi i na stanove, ovim polisama nisu zaštićeni privatni delovi. Za to stan mora da bude posebno osiguran. Cena zavisi od kvadrature, starosti zgrade, perioda na koji se obezbeđuje i vrste obezbeđenja. U proseku za osiguranje zgrade na 12 meseci cena iznosi oko evro po kvadratu stana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)