STRAŽA OKO KUĆE, KLJUČ U KAPIJI, A UNUTRA RUINA! Sa čuvarima u domu Laze Lazarevića - podovi uništeni, pada malter i vire kablovi (FOTO)

M. STANOJKOVIĆ

22. 04. 2021. u 11:30

KATANAC na kapiji i čuvarska kućica u dvorištu Hilandarske 7, postali su prepreka svim usputnim prolaznicima koji su donedavno u nekadašnjem domu čuvenog pisca i lekara Laze Lazarevića spontano i uzurpatorski nalazili krov nad glavom.

СТРАЖА ОКО КУЋЕ, КЉУЧ У КАПИЈИ, А УНУТРА РУИНА! Са чуварима у дому Лазе Лазаревића - подови уништени, пада малтер и вире каблови (ФОТО)

Foto: "Novosti"

Međutim, ima i onih koji uprkos zakatančenim vratima i čuvaru koji bdi nad Lazinom zaostavštinom, posežu za kvakom. O ruiniranom zdanju koje su ostavili za sobom privremeni gosti, svedoči i čuvar koji je preuzeo da sa svojim kolegama 24 časa štiti ovaj objekat u okviru zaštićene celine Kopitareva gradina.

Da ovo zdanje ipak, više nije prepušteno nemilosti bahatih posetilaca govori stražarska kućica poput onih koje čuvaju ambasade i druge vredne objekte. Nažalost, da je zaštiti od godina neulaganja, ne može.

- Ovde se smenjujemo moje kolege i ja, tako da je kuća pod nadzorom 24 sata - kaže nam jedan od stražara u Hilandarskoj 7. - Zasigurno je bolja situacija otkako smo angažovani, jer u kući više ne borave migranti, iako su više puta pokušavali da upadnu uprkos tome što smo tu. Viđali smo ih da se uhvate za kvaku i onda kada naiđu na katanac i kad ih priupitamo šta žele, pobegnu ili se pravdaju da su pogrešili. Znači i komšijama koji su se zbog ljudi koji su boravili u kući, osećali nebezbedno.

Kada se prođe sigurnosni deo, samo što se zakorači ka ulaznim vratima Lazine kuće otvara se okrnje prostor "okrečen" nemarom. Sa zidova predsoblja otpada malter, a strujne instalacije bodu oči sa svih strana.

- Naše ekipe su prvo očistile nered koji su posetioci ostavili - kaže nam čuvar. - Ne možete da zamislite šta su sve ostavili za sobom. Morali smo da dezinfikujemo i dovedemo u red koliko smo mogli.

ZDANjE IZ 1878. GODINE

KUĆA Laze Lazarevića izrađena je 1878. godine. Kuću je Laza koristio za stanovanje i privatnu praksu, a koliko ju je želeo, govori i zapis: "Ja sam sve moje planove rasturio i u jedan skupio, a to je ako Bog da, kupim ovu kuću".

Kako su nam ranije, rekli u Opštini Stari grad, nakon više prijava da migranti borave u kući, kao i posle manjeg požara koji je buknuo u decembru prošle godine, Republičkoj direkciji za imovinu uputili su dopis da se objekat adekvatno zaštiti. Što je i urađeno.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove