ZAMENA LIFTA PRVA NA LISTI: Stambene zajednice u Beogradu sve češće traže građevinske dozvole od nadležnih

A. Z. K.

22. 04. 2021. u 12:41

STAMBENE zajednice u Beogradu najčešće se opštinama i Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove obraćaju sa željom da zajednički prostor zgrada obogate novim liftom, popravkom postojećeg ili kako bi sanirali krovove.

ЗАМЕНА ЛИФТА ПРВА НА ЛИСТИ: Стамбене заједнице у Београду све чешће траже грађевинске дозволе од надлежних

Foto: Arhiva "Novosti

Za sve radove na zajedničkim prostorijama neophodno je dobiti građevinsku dozvolu, međutim, nije retkost da ovi zahtevi budu odbijeni zbog neadekvatne dokumentacije.

Kako kažu u Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, na njihovu adresu najčešće i u najvećem broju pristižu zahtevi stambenih zajednica koji se odnose na ugradnju liftova.

- Često dobijamo i one zahteve koji obuhvataju poslove na sanaciji krovova ili ugradnji spoljnih panoramskih liftova. Mi smo nadležni samo za predmete kojima je obuhvaćeno više od 1.500 kvadratnih metara u sklopu stambenog objekta, svi ostali zahtevi šalju se opštinama - kažu u ovom Sekretarijatu.

SANACIJA FASADA NA ZGRADAMA

OSIM liftova, često nam se građani javljaju i za sanaciju fasada. Tokom prošle godine imali smo 33 ovakva predmeta, a od početka ove godine pet. Do sada je odbijeno 13 zahteva, a najčešći razlog je nepotpuna imovinsko-pravna ili tehnička dokumentacija - kažu u GO Stari grad.

Kako kažu iz GO Novi Beograd, oni dobiju svega nekoliko ovakvih zahteva na godišnjem nivou, nije drugačije ni u Zemunu gde su od početka godine samo dve stambene zajednice uputile dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole.

U opštini Stari grad situacija se razlikuje, njima u proseku pristignu tri zahteva na mesečnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a