STANARI BEZ LIFTA, STRUJE I GREJANJA: Očajni žitelji solitera u Bulevaru Mihajla Pupina 201 posle požara koji je izbio u subotu

S. B. MILOŠEVIĆ

19. 04. 2021. u 06:47

BEZ struje, grejanja i lifta, stanari solitera u Bulevaru Mihajla Pupina 201 na Novom Beogradu, gde je u subotu izbio požar, biće sigurno do petka. U požaru koji je izbio na 11. spratu, a preneo se i na 12. gde su gorele strujne instalacije, povređenih srećom nije bilo. Ipak, život u ovoj zgradi sa 152 stana za mnoge, dok ne dobiju struju, nije moguć.

СТАНАРИ БЕЗ ЛИФТА, СТРУЈЕ И ГРЕЈАЊА: Очајни житељи солитера у Булевару Михајла Пупина 201 после пожара који је избио у суботу

Foto V. Danilov

Reporteri "Novosti" obišli su u nedelju ovu višespratnicu. U prizemlju upravnik zgrade u ostavci sprovodio je radnike EDB, koji su, kako smo čuli, naručili razvodne kutije da se zamene od 11. do 18. sprata. Treba pregledati sve instalacije, zameniti ono što je vatra uništila i to sve u mrklom mraku hodnika solitera. Kažu, pre petka ovde sigurno neće biti električne energije.

Hodnike, osvetljava pokoja upaljena sveća. Vatra je uništila vrata stana na 11. spratu gde je i izbio požar. Vlasnica je pokušavala da oriba garež u hodniku.

Njena komšinica ostaje u stanu, a za dalje će već videti.

 

Vatra uništila vrata stana / Foto V. Danilov

- Bez struje mogu, ali bez grejanja, ne znam kako ću. Ćerka je odnela bar mobilni telefon da mi napuni i snabdevaće me namirnicama. Sve što imam u frižideru, pokvariće se, a da skuvam nešto ne mogu jer nema struje. Da izađem iz zgrade mogu, ali posle bez lifta neću moći da se popnem do 11. sprata. I ko zna koliko će im vremena trebati da sve poprave - jada se Beograđanka.

Kaže da je u subotu bilo strašno, da je samo čula pucnje. Kada je otvorila vrata, videla je osigurače kako iskaču, kako instalacije gore. A onda je nastala panika.

Njenu muku dele i braća Uroš i Miloš V., koji su pomagali vatrogascima i pri gašenju, noseći protivpožarne aparate od prizemlja, a kasnije su do duboko u noć čistili hodnik. Miloš je u trenutku požara bio van zgrade, zabrinut za trudnu suprugu.

- Bio sam u zgradi, pucalo je sve kao na stadionu. Policija mi prvo nije dala da prođem dalje od 8. sprta, a na 12. žive naši otac, majka i baba. Kad je sve prošlo, i kada su ljudi iz osiguravajuće kuće popisali štetu, počeli smo da sređujemo hodnik, skupljamo vodu. Osim instalacija, uništenih zidova, i vrata četiri stana su uništena - kaže Uroš.

Niz stepenice solitera defilovali su stanari sa torbama u rukama. Skloniće se na nekoliko dana kod rodbine, dok se struja ne vrati u zgradu. Baš zato, policija ih je obavestila da sledećih dana mogu biti na meti provalnika, i da dobro paze.

IZNELI BEBU

POVREĐENIH u požaru srećom nije bilo, a pojedini žitelji sa viših etaža nagutali su se dima i bila im je potrebna lekarska pomoć. Među njima bila je i beba. Nju su vatrogasci sa roditeljima izvukli sa 18. sprata. Tokom akcije spasavanja izvučena je i trudnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna