VAJFERTU SPOMENIK U PANČEVU: Inicijativa udruženja "Pansej" upravi grada za podizanje monumenta

A. V. V.

27. 03. 2021. u 10:34

INICIJATIVU da se u Pančevu podigne spomenik Đorđu Vajfertu juče je Komisiji za podizanje spomenika i određivanja naziva ulica i trgova pri Gradskoj upravi Pančevo podnelo Udruženje "Pansej".

ВАЈФЕРТУ  СПОМЕНИК  У ПАНЧЕВУ: Иницијатива удружења Пансеј управи града за подизање монумента

Foto Arhiva

Članovi ove asocijacije smatraju da je postavka monumenta čuvenom Pančevcu i nekadašnjem guverneru Narodne banke u blizini njegove kuće i nekadašnje pivare, bio pravi način da se Grad ovim putem oduži Vajfertu za sve što je učinio.

- Podstaknuti smo činjenicom da građevine koje su u vezi sa likom i delom čuvenog Pančevca Đorđa Vajferta nestaju usled nemara, vremena i modernizacije grada, te smo odlučili da Gradu predložimo da se u ime svih Pančevaca na adekvatan način oduži svom sugrađaninu podizanjem spomenika - kaže, za "Novosti", predsednik Udruženja "Pansej" Nikola Đorđević.

Komisiji, kojoj su dostavili inicijativu, uputili su i predlog da monument, kako nam kaže Đorđević, bude smešten na Trgu Đorđa Vajferta u okviru oktogonalnog postamenta, u neposrednoj blizini stare pivare i kuće u kojoj je rođen.

PROMOCIJA

UDRUŽENjE "Pansej" iz Pančeva je nevladino udruženje, osnovano radi promovisanja lokalne istorije, kulture i tradicije, putem modernih informacionih tehnologija i neformalnog obrazovanja.

Naš sagovornik navodi niz razloga što je Vajfert zaslužio da dobije monument.

- Bio je osnivač i član mnogobrojnih organizacija, pomagao je u razvoju pančevačkih prosvetnih i javnih ustanova. Dobitnik je velikog broja odlikovanja, u jednom periodu je obavljao funkciju guvernera Narodne banke Srbije, a bio je poznat i kao uspešan industrijalac - kaže Đorđević. - Pančevu je ostavio dve važne građevine: portalnu građevinu kapelskog tipa, na ulazu u rimokatoličko groblje i Crkvu Svete Ane. Vajfert je 1923. godine proglašen za počasnog građanina Pančeva i smatra se da mu je od svih odlikovanja, ovo bilo najmilije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024