UPRAVNI SUD ODLOŽIO IZGRADNJU GONDOLE: Osporena dozvola Ministarstva za izvođenje radova na žičari koja treba da spoji Kalemegdan i Ušće

S. Vidačković

23. 03. 2021. u 21:59

UPRAVNI sud doneo je presudu kojom se uvažava tužba udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu) i poništava rešenje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od 1. aprila 2019. godine kojim je bilo dozvoljeno izvođenje pripremnih radova za izgradnju gondole na Kalemegdanu.

УПРАВНИ СУД ОДЛОЖИО ИЗГРАДЊУ ГОНДОЛЕ: Оспорена дозвола Министарства за извођење радова на жичари која треба да споји Калемегдан и Ушће

Foto Promo

Istom presudom, koja je objavljena juče, Upravni sud naložio je Ministarstvu da donese "novo i na zakonu zasnovano rešenje", a u skladu sa primedbama iznetim u presudi.

Kako se navodi u obrazloženju, resorno ministarstvo je, donoseći osporeno rešenje, postupilo suprotno odredbama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu. Odnosno, nadležni republički organ uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole, nije dostavio studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Takođe, navodi se da je rešenje o građevinskoj dozvoli doneto samo u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, što u ovom slučaju nije bilo dovoljno, jer je Kalemegdan odnosno "Beogradska tvrđava spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju".

PREVOZ Trasa od Kalemegdana do Ušća dugačka je oko kilometar, Foto D. Milovanović

- Takođe, kako pripremni radovi obuhvataju zemljane radove i radove na stabilizaciji terena i osiguranja iskopa bušnim šipovima, to iz navedenog proizilazi da su u pitanju radovi koji mogu narušiti svojstva Beogradske tvrđave kao nepokretnog kulturnog dobra - piše u presudi Upravnog suda.

BEZ ODGOVORA NADLEŽNIH

IZ Ministarstva građevinarstva juče nismo dobili odgovore na naša pitanja. Prema presudi Upravnog suda, nadležno ministarstvo u obavezi je da udruženju RERI nadoknadi troškove upravnog spora od 34.500 dinara u roku od 15 dana od prijema presude. Odbijen je zahtev Grada Beograda, kao zainteresovanog lica da izmiri troškove ovog spora.

- Po oceni suda, izvođenje takvih radova nije moglo biti odobreno bez saglasnosti nadležnog organa, u ovom slučaju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ukinutim rešenjem, bilo je dozvoljeno investitoru JP "Skijališta Srbije" da u okviru pripremnih radova postave gradilišnu ogradu, instalacije i privremenu opremu, te da izvrše radove na stabilizaciji terena i osiguranja iskopa prema susednim parcelama bušnim šipovima.

Kako je ranije najavljeno, planirano je da trasa gondole između Ušća i Kalemegdana bude dugačka oko kilometar, sa 25 kabina kako bi prevozila oko 3.000 putnika na sat. Vrednost ovog projekta procenjena je na oko 1,8 milijardi dinara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna