DEPONIJA ŠUTA POD PROZORIMA: Godinama se stvara smetlište u blizini Ulice braće Jerković, inspekcija nemoćna jer je zemljište privatno

I. BOGIĆEVIĆ

19. 03. 2021. u 08:51

IZMEĐU Kumodraške i Ulice braće Jerković, kod brojeva 82 i 84, na samo sedam kilometara od centra prestonice, nalazi se ogromna divlja deponija. Nijedna incijativa građana da se ona ukloni do sada nije imala uspeha! Komunalna inspekcija GO Voždovac, kojoj pripada ova teritorija, obišla je sporni teren, ali navodi da ne može ništa da preduzme, jer je zemljište u privatnoj svojini i nije u njihovoj nadležnosti.

ДЕПОНИЈА ШУТА ПОД ПРОЗОРИМА: Годинама се ствара сметлиште у близини Улице браће Јерковић, инспекција немоћна јер је земљиште приватно

Nesavesni građani najviše bacaju šut

U Komunalnoj inspekciji Voždovca su za "Novosti" objasnili da oni jedino mogu da pošalju naloge vlasnicima da očiste svoje zemljište, jer inspekcija nema prava da ulazi na privatne površine.

- Međutim, prema Odluci o komunalnoj inspekciji, u našoj nadležnosti je kažnjavanje svih onih koji odlažu šut na mestima koja nisu predviđena za to - kaže za "Novosti" rukovodilac komunalne inspekcije Nenad Mitrović. On je pozvao sve građane da, kada sledeći put budu videli kamione kako istovaraju otpad, obavezno ubeleže tablice i prijave inspekciji.

Kako ističu stanovnici ovog kraja, deponija se stvara godinama unazad i postaje sve veća. Objašnjavaju da uglavnom preovladavaju velike količine šuta, ali se mogu naći i stara, prljava odeća, delovi pohabanog nameštaja, plastične flaše, prozori, vrata, građevinski otpad svake vrste.

- Zaista ne mogu i ne želim da se pomirim sa činjenicom da je ovako nešto nerešivo u današnje vreme - kaže za "Novosti" Tatjana M., ne skrivajući razočaranje. - Živim na samo 200 metara od te divlje deponije i svakodnevno sa detetom prolazim pored nje. Pre svega, smatram da je vrlo nezdravo i nehigijenski da se stvara takvo smetlište u blizini naselja, a uz to se i izgled kraja veoma narušava.

Naša sagovornica naglašava da šut stiže u kamionima bez registarskih tablica. Iako se više puta obraćala nadležnim službama i ukazivala na sporno mesto između dve stambene jedinice, i dalje nema promena.

Prema rečima D. Stefanovića, iz čijeg stana se ova deponija odlično vidi, šut se istovaruje veoma često, a viđaju i kamione pune zemlje kojom se taj šut zatrpava.

- Kao da neko izravnava teren za gradnju - kaže naš sagovornik.

Prema rečima jedne od naših sagovornica, nedaleko od ovih parcela nalazi se nehigijensko naselje čiji žitelji često obilaze ovu deponiju i sa nje odnose stvari.

NEUPUĆENI

KAKO su nam rekli u Odeljenju za komunalnu inspekciju GO Voždovac, vlasnici verovatno nisu ni znali da se na njihovom posedu stvara smetlište.

- Mi u ovoj situaciji nikako ne možemo da zaštitimo vlasnike, jer to nije u okviru našeg kruga delovanja. Jedino se mogu obratiti policiji, jer su dovedeni u nezgodan položaj - da o svom trošku čiste tuđe đubre - zaključuju iz ove službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!