ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: 250 miliona dinara za uređenje fasada, 95 za stanice za merenje kvaliteta vazduha (FOTO/VIDEO)

M.S./S.V./Tanjug

12. 03. 2021. u 09:56 >> 13:39

DANAS se u Centru Sava održava sednica Skupštine grada, koja je počela u deset sati.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: 250 милиона динара за уређење фасада, 95 за станице за мерење квалитета ваздуха (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M.S.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin stigao je na sednicu koja će početi temom bezbednosti u prestonici.

Foto: M.S.

 

Zbog epidemioloških mera u borbi protiv virusa korona, sednica se i ovaj put održava u Centru "Sava", ispred kojeg su u toku konferencije predstavnika opozicije.

Na dnevnom redu je i rebalans budžeta koji se, kako su ranije naveli gradski čelnici, donosi jer u gradskom budžetu ima više sredstava.

Rebalansom će deo sredstava biti raspodeljen na Grad, a deo na gradske opštine, odnosno njihove budžete.

Povećanje budžeta Grada je 5,3 odsto, a kada su u pitanju gradske opštine 16,3 odsto, odnosno više od 1,8 milijardi dinara.

Dodatna sredstva opštine će same iskoristiti za realizaciju projekata, a kada je u pitanju Grad, najveći deo sredstava ide u putnu infrastrukturu, izgradnju novih saobraćajnica, kupovinu novih vozila za GSP, obnovu fasada, kupovinu tableta za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole koji će od sledeće školske godine imati digitalne udžbenike...

 

Kada su u pitanju urbanistički planovi, pred odbornicima su i tri velika plana za opštinu Mladenovac, koji definišu određene javne površine, parkovske, parking prostor, stanicu za upravljanje upravljanje otpadom.

Na dnevnom redu je i Predlog o podizanju spomenika idnijskom pesniku Rabindranatu Tagoru, kao i Predlog odluke o osnivanju ustanove kulture - pozorište KPGT.

Pred odbornicima je i predlog izmena odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno opštinama u 2021. godini, kao i izmene odluke o budžetu Beograda za ovu godinu.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o uniformi i oznakama komunalnih milicionara, o označavanju vozila i plovila i opremi Komunalne milicije, kao i zaključak o davanju saglasnosti na plan rada Sekretarijata za poslove komunalne milicije za 2021. godinu.

Odlučivaće i o izmenama odluke o javnim parkiralištima, te izmenama odluke o naknadama za korišćenje javnih puteva za grad Beograd.

Na dnevnom redu su i izmene odluke o načinu, uslovima i kriterijumima za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za podršku razvoja preduzetništva, kao i Predlog programa energetske efikasnosti grada Beograda za period 2021-2023. godine.

Odbornici će raymatrati i izveštaji o radu Komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti Grada Beograda, o realizaciji Lokalnog plana upravljanja otpadom 2011-2020. za 2020. godinu.

Takođe, pred odbornicima su i izveštaji o radu ombudsmana grada Beograda za 2020. godinu, Kancelarije za mlade, Službe za centralizovane javne nabavke, kao i Predlog deklaracije o ulozi funkcije upravljanja ljudskim resursima u Gradu Beogradu.

Raspravljaće se i o izmeni odluke o postavljanju bašti ugostiteljskih objekata, izmeni i dopuni odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd i Predlogu odluke o nefakturisanju zakupnine zakupcima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u noćnom periodu, u poslovnom prostoru na kome je nosilac prava javne svojine Grad, u periodu od 1. aprila 2021. do 31. marta sledeće godine.

Na dnevnom redu je i Predlog strategije bezbednosti saobracaja za Beograd za 2021 - 2025. godinu, kao i Predlog izmene i dopune programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2021. godinu.

Foto: P. Mitić

 

Konkurs za policajce pozornike

Beograd će biti prvi koji će imati potpunu pozorničku infrastrukturu.

- Ovog meseca će biti raspisan konkurs za 170 novih policajaca pozornika, čija će obuka trajati devet do deset meseci, jer ih trenutno u Beogradu ima samo 57, što je nedovoljno za grad. Svako će imati svog pozornika - rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Poslaz zahtev Miodragu Davidoviću

Ministar Vulin rekao je na današnjoj sednici Skupštine Beograda da je MUP poslao zvaničan zahtev da se Miodrag Daka Davidović, zbog tvrdnji da je predsednik Vučić naručio atentat na njega, javi u SBPOK te da se izjasni o svim saznanjima koje ima.

Uređenje fasada

Grad Beograd rebalansom budžeta omogućiće da 250 miliona dinara u reastauraciju fasada na zgradama u kulturno-istorijskim celinama. Država će dati još 250 miliona dinara i biće uređeno 200 zgrada.

Foto: P. Mitić

 

Rad na unapređenju kvaliteta vazduha

U dve godine Grad Beograd će nabaviti 40 mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha, u koje će biti uloženo oko 95 miliona dinara.

Trenutan broj stanica nije dovoljan, istakli su na sednici.

- Gradski zavod za javno zdravlje će tako svaki dan izlaziti sa tačnim podacima o kvalitetu vazduha - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Novi muzej u Beogradu

Tender za izgradnju zgrade Muzeja grada na uglu Resavske i Nemanjine biće raspisan u maju, Grad je za početak radova izdvojio 700 miliona dinara. Ostatak novca se pregovara sa EU.

Nebojša Glogovac još uvek ne dobija sokak u prestonici

Predlog odluke da deo Ulice Strahinjića bana od Francuske do Skadarske ulice menja naziv u Sokak Nebojše Glogovca povučena je sa dnevnog reda sednice sa obrazloženjem da treba dodatno da se razmotri.

Izdaci za kulturu

70 miliona dinara biće izdvojeno za Legat Mome Kapora u već postojećem objektu u Karađorđevom parku.

18 miliona dinara izdvojeno je za letnju scenu BDP-a, a zamenik gradonačelnika Vesić je najavio i da će pozorište Pinokio na Novom Beogradu dobiti večernju scenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili