ŠARALI HULIGANI PLAĆAJU STANARI: Komunalna milicija kaznila građane jer je njihova zgrada u Ulici 27. marta prekrivena grafitima

A. Z. KLISURIĆ / J. DINČIĆ

08. 03. 2021. u 16:08

SKUPŠTINA stanara jedne višespratnice u Ulici 27. marta krajem prošle godine dobila je prekršajni nalog zbog grafita iscrtanih na fasadi.

ШАРАЛИ ХУЛИГАНИ  ПЛАЋАЈУ СТАНАРИ: Комунална милиција казнила грађане јер је њихова зграда у Улици 27. марта прекривена графитима

Foto Privatna arhiva

Iako su krivci nepoznati, a "žvrljotine" nastajale tokom rekonstrukcije ove ulice, stanari su dužni da o svom trošku srede spoljni zid stambenog objekta. Ovo im je, inače, druga kazna za manje od godinu dana, koju plaćaju zbog nemara drugih lica. Prema rečima nadležnih iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije, zbog išaranih fasada tokom prošle godine izdato je 14 prekršajnih naloga, a od početka godine 22.

- Pitamo se da li postoji rešenje, iako su fasadu išarale nepoznate osobe i sve to tokom rekonstrukcije ulice, kada u ovom delu skoro uopšte nije bilo osvetljenja - govore kažnjeni stanari zgrade.

TROŠAK Čišćenje košta i do 3.000 dinara po kvadratu

Foto Privatna arhiva

Kako su nam rekli u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije, prekršajni nalog izdat je u novembru fizičkom licu.

- Zakonom o prekršajima nije propisano pravo, ni mogućnost podnošenja žalbe ili prigovora na prekršajni nalog koji je izdat - kažu u Sekretarijatu.

- Osobe kojima se izda ovaj nalog imaju pravo da podnesu zahtev za sudsko odlučivanje u roku od osam dana. Sudija će omogućiti građanima kojima je izdat prekršajni nalog da se izjasne o svim okolnostima i da iznesu svoju odbranu.

KAZNE OD 5.000 DO 50.000

PROPISANA kazna za pravno lice iznosi 50.000 dinara, preduzetnici bi morali da izdvoje 25.000. Propisana kazna za pojedinca je 10.000 dinara, a ukoliko prekršaj učini maloletnik do 14 godina, biće kažnjeni roditelji. Deci starijoj od 16 godina biće određena vaspitna mera u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuju prekršaji.

Takođe, kako bi spoljni zidovi višespratnica izgledali uredno, bez žvrljotina, o trošku Grada očišćeno je 2.150 kvadratnih metara. Veliki broj grafita spran je uglavnom u centralnim ulicama na Vračaru, u delu Njegoševe, Beogradske, Kralja Milutina i duž ograde gimnazije u Ulici Svetozara Markovića. Najviše posla bilo je na pilonu Brankovog mosta, u Bezistanu i na zidovima Istorijskog muzeja Srbije, koji su čišćeni u nekoliko navrata.

Čišćenje grafita u režiji JKP "Gradske čistoće", koja ovaj posao odlukom Skupštine grada obavlja od prošle godine, u proseku košta od 900 dinara do oko 3.000 dinara po metru kvadratnom u zavisnosti od toga kojom farbom je zgrada ižvrljana i da li je pre toga bila naneta antigrafitna zaštita. Takođe, u ovoj godine iz gradske kase biće izdvojeno 50 miliona dinara, za uklanjanje grafita, a prvi put će nakon očišćenih natpisa biti premazana antigrafitna boja, koja će omogućiti brže čišćenje, ukoliko zid bude iznova išaran. Ako se ovo rešenje bude pokazalo kao dobro, metod će biti sproveden na teritoriji celog grada.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije