UMESTO MOSTA, NA DUŠANOVCU PETLJA: Povezivanje Ustaničke i Kumodraške - projekat od nacionalnog značaja, biće rušenja objekata

S. B. Milošević

05. 03. 2021. u 08:51

УМЕСТО МОСТА, НА ДУШАНОВЦУ ПЕТЉА: Повезивање Устаничке и Кумодрашке - пројекат од националног значаја, биће рушења објеката

Deo voždovačke saobraćajnice

PROJEKAT izgradnje saobraćajne petlje na mestu sadašnjeg Dušanovačkog mosta Vlada Srbije proglasila je za projekat od nacionalnog značaja za državu.

Usvojen je Plan detaljne regulacije i završen elaborat deobe katastarskih parcela. U toku je formiranje građevinskih parcela za petlju sa auto-putem duž buduće Nove kumodraške, do raskrsnice sa Darvinovom i Bulevarom Peka Dapčevića.

- Poslove sprovođenja promena na katastarskim parcelama sprovodi nadležni katastar nepokretnosti. Broj objekata za rušenje biće utvrđen po donošenju pravosnažnih rešenja o deobi katastarskih parcela. Inženjerski detalji Dušanovačke petlje biće poznati posle izrade projektne dokumentacije, a pravila uređenja za javne saobraćajne površine određena su važećim planom detaljne regulacije - pojašnjavaju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Po završetku tog posla počeće eksproprijacija imovine, što će biti veoma obiman posao. Kada se projektovanje završi znaće se investiciona vrednost gradnje petlje. Prva deonica koja će se graditi je od Ustaničke do Ulice Peka Pavlovića, a može se očekivati da tender za izgradnju Dušanovačke petlje bude raspisan do kraja 2022. godine.

Nova kumodraška ulica se nastavlja na petlju, a spaja Ustaničku i Darvinovu u dužini od 1.630 metara. Površina koja je bila predviđena Planom detaljne regulacije obuhvatila je više od devet hektara, a u okviru plana, osim ulice, predviđene su površine za stanovanje i komercijalne sadržaje.

Veza sa Unutrašnjim magistralnim poluprstenom (UMP) planirana je preko servisnih saobraćajnica koje su paralelne sa auto-putem. U zoni ukrštaja sa auto-putem planirano je proširenje profila ulice i rekonstrukcija postojećeg mosta. Na mestu postojećeg nadvožnjaka, preko auto-puta Beograd - Niš, predviđa se izgradnja mostovske konstrukcije duge oko 115 metara sa dve razdvojene kolovozne površine i sa pešačkim stazama. Idejnim projektom predviđeno je i da bude oslonjena na šipove.

Nova kumodraška sa severne strane biće povezana sa Ustaničkom i Vidskom ulicom sa severne strane, a sa južne spajaće se sa Husovom ulicom. Do realizacije UMP-a, deo planirane servisne saobraćajnice i jugoistočne rampe bili bi u funkciji povezivanja ulice auto-puta i Nove kumodraške ulice.

GRAĐEVINSKE MAŠINE U HUSOVOJ

IZGRADNJOM nove petlje na Dušanovcu biće porušeni i objekti u Husovoj ulici. Ovde je prošle nedelje, zid sa kuće koja se urušila, pao na autobus na liniji 25. Tom prilikom lakše je povređeno dvoje putnika, iako je vozilo bilo krcato, a desna strana autobusa uništena.

U zoni ukrštaja nove saobraćanice sa Vitanovačkom ulicom planirana je i izgradnja javnog parkinga sa 97 parking-mesta. Duž nove saobraćajnice biće posađen drvored.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Panicarka

05.03.2021. 09:14

Izbrisite vec jednom Marinkovu baru, to gradsko ruglo i rasad pacova. Ti ljudi jos uvek nemaju kanalizaciju, dajte im pristojne stanove vec jednom. To naselje je vekovna sramota.

Marinko

06.03.2021. 07:28

@Panicarka - Ovako nešto može da izjavi osoba koja nikad nije bila u M. Bari pa čak šta više ni ne zna gde je ona. Toliko o tome koliko je upućena kako se živi ovde. Nema gužve i svadja medju komšijama čak šta više svi se medjusobno pomažemo.

Komšija

06.03.2021. 04:30

Marinkova bara je staro romsko naselje. Ona se proteže mnogo dalje, do ulice Vojislava Ilića tj. do Plavog mosta. Morate prvo te ljude negde zbrinuti. Da je taj ceo deo ružan, ružan je, a Husova ulica očajna.