OBELEŽJE HATIŠERIFU NA "TAŠU": Značajna istorijska lokacija kod crkve Svetog Marka trebalo bi da bude uređena dogodine

S. Vidačković

04. 03. 2021. u 07:52

MESTO na Tašmajdanu, gde je 1830. godine pročitan hatišerif, kojim je Srbija dobila unutrašnju autonomiju, a Miloš Obrenović proglašen za kneza, biće dostojno obeleženo u okviru buduće rekonstrukcije platoa oko Crkve Svetog Marka.

ОБЕЛЕЖЈЕ ХАТИШЕРИФУ НА ТАШУ: Значајна историјска локација код цркве Светог Марка требало би да буде уређена догодине

Foto I. Marinković

Kako je "Novostima" rekla Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu kulture spomenika Grada Beograda, tokom ove godine biće sprovedena prva faza radova koja se odnosi na izradu urbanističkog i arhitektonskog projekta uređenja ove istorijske lokacije.

Tek posle izrade projekta i dobijanja neophodnih saglasnosti i obezbeđivanja finansijskih sredstava iz budžeta, može se očekivati početak radova na realizaciji, što bi trebalo da bude sledeće godine.

Mesto sa kojeg je pre 191 godinu pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda, ograđeno je neposredno posle tog događaja što, ističu u Zavodu, potvrđuje da je u to vreme postojala svest o značaju ovog političkog i pravnog akta za istoriju Srba. Na tom mestu, ispred zapadne strane Crkve Svetog Marka, sada se nalazi parking, a većina građana koja ovuda svakodnevno prolazi i ne zna da su srpskoj javnosti upravo tu pročitane značajne odluke koje su doprinele razvoju srpske državnosti.

- Ovim hatišerifom sultana Mahmuda, Srbija je dobila unutrašnju autonomiju, Miloš Obrenović je proglašen za kneza, a Srbima je omogućena sloboda vere i pravo izbora - podsećaju iz Zavoda.

Olivera Vučković i arhitekta Zoran Tucić / Foto I. Marinković

- Na osnovu ovog akta stvorena je nova državna organizacija i započet razvoj državno-pravnih institucija što je vodilo potpunom osamostaljivanju Kneževine Srbije. Iz navedenih istorijskih činjenica proizilazi kulturno-istorijska vrednost ovog znamenitog mesta, na osnovu kojih je ono utvrđeno za kulturno dobro.

Obeležavanje mesta hatišerifa biće samo deo radova u okviru planirane rekonstrukcije platoa oko Crkve Svetog Marka. Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, nakon obnove platoa koji se prostire na oko pola hektara, parkiranje ovde neće moguće.

- Posle rekonstrukcije, na plaotu više neće biti dozvoljeno ostavljanje automobila, mada tu i danas nije dozvoljeno parkiranje, sem ponekad za potrebe Srpske pravoslavne crkve - kaže Stojčić, za "Novosti".

- Taj problem biće rešen kroz projekat, a novi plato će jednim delom biti popločan, dok će ostatak biti u zelenilu.

Stojčić kaže da će ovaj trg biti interesantan i projektovan simbolički, s obzirom na značajne istorijske događaje koji su se tu dešavali. Projekat realizuje Grad u saradnji sa Zavodom, a izrada idejnog rešenja je u završnoj fazi.

NOVI OBJEKAT

STOJČIĆ nam otkriva da će prekoputa Crkve biti izgrađen objekat za potrebe SPC. Kod Ruske crkve, koja se nalazi sa južne strane Crkve Svetog Marka, postoji proširenje gde će se nalaziti ruski parohijski dom. Ovi religijski objekti će, sa rekonstruisanim platooom, činiti novu celinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SVEČANO: Šapić laureatima uručio Nagradu grada Beograda za 2023. godinu