SURČIN DOBIJA MODERNU PIJACU: Prestonička opština izdvojiće novac za novu tržnicu iz fonda UN

Š. Marović

21. 02. 2021. u 08:40

OPŠTINA Surčin uskoro bi mogla da postane bogatija za prvu modernu pijacu koja će se graditi u blizini zgrade Opštine, na uglu ulica Braće Puhalović i Krušedolske.

СУРЧИН ДОБИЈА  МОДЕРНУ ПИЈАЦУ: Престоничка општина издвојиће новац за нову тржницу из фонда УН

Foto promo

Izgradnja tržnice ovu lokalnu samoupravu koštaće 71.000.000 dinara, a novac je već obezbeđen iz Fonda Ujedinjenih nacija.

Problem zbog kog radovi još nisu počeli su prilazni putevi, koji treba da se prošire i prilagode novom objektu.

- Novca za njihovu rekonstrukciju trenutno nemamo, jer su Borska i Dubrovačka ulica sada u nadležnosti opštine, a ne grada, kako je to bilo do prošle godine - ističe za "Novosti" predsednik Opštine Surčin Stevan Šuša. - Pošto nam je smanjen budžet, iz sopstvenih sredstava to ne možemo da uradimo. Zemljište na kom bi se gradila prva moderna pijaca većinski pripada PKB, mada ima i privatnih vlasnika. Prostor se nalazi na odličnoj lokaciji, svega 300 metara od zgrade Opštine. Građanima bi bio dostupniji i mogli bi lakše da obave svoju kupovinu.

Slaba prodaja zbog loših uslova

STARA Zelena pijaca u Surčinu poslednju rekonstrukciju doživela je 2017. godine, kada su tezge ofarbane, popravljene krovne konstrukcije i zamenjen lim i kutije za skladištenje robe. Ipak, ispucao asfalt i nedostatak parking-mesta i danas predstavljaju gorući problem ove tržnice, pa su uslovi za prodaju proizvoda na njoj izuzetno loši.

Jedina opštinska pijaca koja se trenutno nalazi u Surčinu ne zadovoljava potrebe života u 21. veku. Običan plato u centru naselja na kom su poređane tezge surčinskih proizvođača odavno je prevaziđen, pa je hitno potrebno pronaći modernije rešenje. Mana sadašnjih prodajnih mesta jeste ta što se u njima ne mogu skladištiti mleko i mlečne prerađevine, kao i razne vrste mesa i suhomesnatih proizvoda.

- Uradili smo idejno rešenje nove pijace, a u toku je završna faza urbanističkog projekta - ističe Šuša. - Posle toga sledi projekat za građevinsku dozvolu, nakon čega bi se otvorio tender za izvođača radova. Po projektu pijaca će imati 54 parking-mesta, a planiraju se čak 132 tezge, ali i 54 rashladne vitrine za meso i mlečne proizvode. Čitav prostor biće natkriven, tako da će prodaja neprestano biti moguća i tokom zimskih meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili