ZAGAĐIVAČE TERAJU IZ RAKOVICE: Posle osam godina, stiglo se na samo korak do izmeštanja fabrika koje truju okolinu

G. N.

04. 02. 2021. u 09:50

POSLE osam godina borbe, Opština Rakovica nadomak je rešenja da firme, za koje se sumnja da zagađaju životnu sredinu, budu izmeštene iz stare industrijske zone ove lokalne samouprave na samo nekoliko kilometara od naselja Kneževac, Kijevo i Straževica.

ЗАГАЂИВАЧЕ ТЕРАЈУ ИЗ РАКОВИЦЕ: После осам година, стигло се на само корак до измештања фабрика које трују околину

Foto Multiplegroupedinks

U vezi sa upravljanjem otpadom, pokrenut je upravni postupak i pojačana kontrola rada firmi "Miteko d.o.o" i "Junirisk". Ovo je obelodanio predsednik Rakovice Miloš Simić.

U otvorenom pismu građanima, Simić podseća da je svemu prethodilo nekoliko desetina dopisa, sastanaka i konsultacija sa nadležnim organima, u kojima je rukovodstvo Opštine iskazalo zabrinutost i sumnju u rad postrojenja u Kneževcu.

- Uveren sam da će nadležne institucije, u skladu sa zakonom i dokazima koji su na raspolaganju doneti odluke koje su u interesu građana Rakovice - kaže Simić. - Uvidom u službenu dokumentaciju, uočili smo niz manjkavosti, pre svega u radu firme "Junirisk". Za vreme dok su Rakovicom rukovodile druge političke koalicije, 2007. godine dopušten je rad ove firme, na osnovu ugovora sa postojećom fabrikom "21. maj".

OBNOVLjENI PARKIĆI

RAKOVICA je poznata po Manastirskoj šumi i Košutnjaku, omiljenom izletištu Beograđana.

- U prethodnih osam godina obnovili smo i izgradili u okviru akcije "Parkići za sve" više od 70 parkova, dečijih igrališta, sportskih terena i teretana na otvorenom u svakom rakovičkom naselju - podseća Miloš Simić.

Na rad postrojenja ukazali su građani naselja Kneževac i Kijevo. Brojne peticije i inicijative prošle su kroz rukovodstvo lokalne samouprave, koja je potom slala zahteve za hitan odgovor Sekretarijatu za zaštitu životne sredine ali i resornim ministarstavima do formiranja Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Miloš Simić, Foto Multiplegroupedinks

- Na sastanku 16. decembra prošle godine u Ministarstvu, dogovoren je i na ozbiljan način pokrenut ceo postupak pojačanog i adekvatnog inspekcijskog nadzora, sve do kontrole dokumentacije i sprovođenja zakonskih propisa rada ove dve firme, a u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom i ostalim podzakonskim aktima - otkriva Simić.

Prvi čovek GO Rakovica u pismu uverava građane da neće stati sve dok one, koji su se ogrešili o zakonske propise i koji ugrožavaju životnu sredinu, ne izmeste daleko od urbanih zona i naselja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest