STAKLARA KAO BEJRUT: Udruženje građana iz Pančeva upozorilo da se u bivšoj fabrici odlaže velika količina amonijum-nitrata

A. VOJINOVIĆ

04. 02. 2021. u 08:51

UDRUŽENjE građana "Pančevo nije rupa" upozorilo je na plan da se u bivšoj staklari u Pančevu skladišti 4.393,75 tona amonijum-nitrata, što je za 1,6 puta veća količina nego što je bilo uskladišteno u luci Bejrutu, gde je ekplodiralo 2.750 tona amonijum-nitrata!

СТАКЛАРА КАО БЕЈРУТ: Удружење грађана из Панчевa упозорило да се у бившој фабрици одлаже велика количина амонијум-нитрата

Foto Privatana arhiva

Predstavnici ovog udruženja kažu da veliku količinu opasne materije u nekadašnjoj industriji stakla namerava da uskladišti jedna firma iz Novog Sada. Iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, međutim, navode, za "Novosti", da se u pomenutoj zgradi odlaže mineralno đubrivo.

Miša Sekulić, predsednik pančevačkog udruženja, istakao je, za naš list, da se oni boje da bi zbog odlaganja tolike količine amonijum-nitrata mogla da se dogodi eksplozija poput prošlogodišnje u Bejrutu. Prema njegovim rečima, na zahtev firme koja skladišti, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine izdao je rešenje u kojem je i navedena cifra od 4.393,75 tona amonijum-nitrata, a pominju se još nekoliko drugih hemijskih jedinjenja, što, kako kažu, predstavlja opasnost po stanovnike Pančeva. Zato su predstavnici udruženja na rešenje Pokrajinskog sekretarijata uložili žalbu.

OTKUD OTROV?

PREMA podacima koje se nalaze na zvaničnom sajtu pomenute firme iz Novog Sada, piše da se preduzeće bavi uvozom, skladištenjem i distribucijom veštačkih đubriva. A da se u stalnoj ponudi veštačkih đubriva iz uvoza između ostalog nalazi i amonijum nitrat, a u domaćoj proizvodnji stabilisani i krečni amonijum- nitrat.

- Ne tvrdim da će do toga doći, ali postoji ozbiljna šansa, dok se u rešenju to ozbiljno ne spominje. Zaista sramotno da pokrajinski sekretarijat izostavlja tako važnu činjenicu - ocenjuje Sekulić.

Pokrajinski sekretarijat s druge strane tvrdi da odlaganja opasnih materija nema, već se skladišti mineralno đubrivo. Kao i da podneti zahtev i dokumentacija, koja je dostavljena uz zahtev, prema Zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu sadrže mere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

ULOŽENE DVE ŽALBE

PREMA Sekulićevim rečima, osim Udruženja "Pančevo nije rupa", žalbu na rešenje Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine uložili su i još jedno udruženje iz Pančeva - "Zeleni most", kao i veliki broj građana.

- U obrazloženju rešenja navodi se da nosilac projekta za dato skladište gotovog proizvoda mineralnog đubriva, koje ne predstavlja značajan izvor emisija i zagađivanja životne sredine (vazduh, zemljište, podzemna voda), nije dužan da izradi plan obavljanja monitoringa, a predvideo je zaštitne i sigurnosne mere kojima se rizik po životnu sredinu svodi na najmanju moguću meru - preciziraju u sekretarijatu.

Osim toga, kažu i da je uz zahtev dostavljeno i rešenje MUP RS, Sektora za vanredne situacije i Glavni projekat zaštite od požara, pa je utvrđeno je da u ovom slučaju nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024