KIP ČUVA "VOJSKA" OD 76 PLATANA: "Demetra RB" ozelenjava Savski Trg pred predaju spomenika Stefana Nemanje

G. NOVAKOVIĆ

21. 01. 2021. u 09:23

RADNICI preduzeća za pejzažnu arhitekturu "Demetra RB" okupirali su buduće sastajalište, Savski trg.

КИП ЧУВА ВОЈСКА ОД 76 ПЛАТАНА: Деметра РБ озелењава Савски Трг пред предају споменика Стефана Немање

Foto I. Marinković

Užurbano se radi na ozelenjavanju kako bi spomenik Stefanu Nemanji zasijao u ambijentu dostojnog velikog župana. Iako su radovi obimni, a sneg je usporio proces sadnje, iz ove firme uveravaju da će sve biti gotovo do Savindana.

Savski trg u fazi je "šminkanja" iako se na prvi pogled tako ne čini. Ipak, radnici "Demetre" rasuti su svuda oko spomenika, da razuvere. Vremena za razgovor nema, svako je u svom poslu jer su dužnosti jasno podeljene. Dok jedna grupa radnika priprema teren za sadnju tepih travnjaka, drugi nanose zemlju na posađene platane, dok treći rade na postavljanju ivičnjaka i zatvaraju prolaze za mašine.

- Na terenu je trenutno oko 70 ljudi. Radimo "na velike mišiće", jer su nas padavine prethodnih dana usporile. Tempo je maksimalno ubrzan, iako se naši radovi prepliću sa građevinskim od samog početka uređenja - kaže direktor "Demetre RB" Radenko Bakač.

SADNICE IZ EVROPE

"DEMETRA RB" zastupnik je rasadnika iz Nemačke. Sve drvenaste biljke presađivane su sedam i više puta, što znači da su školovane i da se sa sigurnošću primaju. Sve što može, nabavljalo se iz Srbije, a pojedine biljke vode poreklo iz Belgije, Nemačke i Italije.

Ukupno će 76 platana okruživati prostor velelepnog kipa Stefana Nemanje, a biće zasađeno i 77 stabala trešnje. Osim toga, trg će krasiti piramidalni grab i oko 50.000 komada žbunastih biljaka i cveća.

- Održavanje će biti u našoj nadležnosti prvih godinu dana - priča Bakač. - Nastojaćemo da tako ostane i posle tog perioda, ali moguće je da će posao preći u ruke JKP "Zelenilo Beograd". Svakako, sadnice su kvalitetne i garantujemo za njih, i ako se desi da se neka od njih osuši, mi ćemo je zameniti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna