PROJEKAT STAVLJEN NA JAVNI UVID: Na Prokopu niče i poslovni park i parking

S. B. M.

19. 01. 2021. u 16:34

URBANISTIČKI projekat za izgradnju stanične zgrade u okviru kompleksa železničke stanice Beograd centar (Prokop), Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je juče na javni uvid.

ПРОЈЕКАТ СТАВЉЕН НА ЈАВНИ УВИД: На Прокопу ниче и пословни парк и паркинг

Foto M. Anđela

Cilj projekta je da se kroz javno- privatno partnerstvo završi gradnja kompleksa, koji će po završetku osim stanične zgrade imati i komercijalno-poslovne sadržaje i javne parkinge. Naručilac projekta je firma "Railway city d.o.o. Belgrade"

Stanična zgrada, poslovni park i garaža za putnička vozila biće u okviru jedne arhitektonske celine, a omogućena je fazna izgradnja usled složenosti projekta.

- Osnovni cilj izgradnje objekta nove, glavne železničke stanice u Beogradu je unapređenje funkcije prijema/otpreme putnika i uvođenje novih putničkih servisa koji treba železnički saobraćaj da podignu na nivo kvaliteta evropskih transportnih usluga - navodi se u dokumentaciji.

Staničnu zgradu čine dva korpusa, između kojih je veliki natkriveni plato, koji odaje utisak gradskog trga.

Poslovni park se sastoji od deset nezavisnih objekata kojima se pristupa sa platoa, koji je odignutog od nivoa ulice i odvojenog od glavnog pristupa stanici. Osmišljen kao ozelenjeni park u poslovnoj zoni kompleksa i namenjen različitim komercijalnim sadržajima.

Javna garaža imaće 540 parking mesta, i naći će se uz objekte poslovnog parkaa.

Ugovor sa "Railway city d.o.o. Belgrade" potpisan je u maju prošle godine, a podrazumeva to da Republika Srbija daje zemljište, dok investitor prikuplja dokumentaciju i ima obavezu da finansira ugradnju nadzemnog objekta na Prokopu i pratećih sadržaja.

 Javna prezentacija traje do 25. januara 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)